In september stelde Rector Magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden de heliostaat in gebruik. Maandag is daarmee de mercuriusovergang te volgen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Zeldzame Mercuriusovergang zichtbaar met Leidse zonnekijker

Aanstaande maandag schuift Mercurius tussen de aarde en de zon. Een zeldzame gebeurtenis die live is te volgen in de Oude Sterrewacht in Leiden. Sinds september is daar een heliostaat in gebruik en met die zonnekijker is het mogelijk om Mercurius met de grootste uitvergroting in Nederland te zien. “Een onvergetelijk beeld”, zo laat de universiteit weten. “De kijker projecteert een zonsbeeld van bijna één meter doorsnee op de muur.”

Animatie van de mercuriusovergang zoals deze zichtbaar is vanuit België en Nederland bij helder weer. (Bron: hemel.waarnemen.com)

Mercurius is de binnenste planeet van ons zonnestelsel. Op 9 mei beweegt hij tussen ons en de zon door, waarbij het silhouet van de planeet zichtbaar wordt tegen de zon. Dit gebeurt niet vaak: het is tien jaar geleden dat Mercurius voor het laatst voor de zon langs is gekomen. Pas In 2039 is de volgende Mercuriusovergang die in Nederland volledig te zien is.

Uniek

Weinig mensen hebben de planeet ooit gezien, omdat deze in het algemeen te dicht bij de zon staat. Dit is dus een unieke gelegenheid om de schaduwomtrek van deze planeet een keertje te zien. Voor zo’n waarneming is wel speciale bescherming nodig. Zomaar in de zon kijken is zeer gevaarlijk voor het oog.

Planeten rond andere Sterren

Wanneer Mercurius voor de zon langs trekt, is de zon tijdelijk een heel klein beetje minder helder dan normaal, doordat een klein deel wordt bedekt door Mercurius. Prof.dr. Ignas Snellen zal in een lezing uitleggen hoe met deze techniek ook planeten rondom andere sterren worden gevonden: “Als de planeet voor de ster langs beweegt, is de ster heel even zwakker dan normaal.”

Programma

De hele middag kan het publiek maandag bij de Oude Sterrewacht terecht om de zon te bekijken, te luisteren naar de lezing over planeten rond andere sterren of meedoen aan een programma speciaal voor kinderen door Universe Awareness.

Tijd: 13:00 – 20:30 uur Doorlopend programma
17:00 – 17:30 uur Lezing prof.dr. Ignas Snellen
Planeetovergangen binnen en buiten ons zonnestelsel
Locatie: Oude Sterrewacht, Kaiserstraat 63 te Leiden

 

Leiden Science mercuriusovergang


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×