Alex Pietrow in de weer met een kleine projector tijdens de Mercuriusovergang die bij de Oude Sterrewacht meer dan 1.000 bezoekers trok. (Foto's: Chris de Waard).

Mercuriusovergang helemaal te zien dankzij stralend weer

Student astronomie Alex Pietrow is opgetogen. Op de dag dat de kleinste planeet in ons zonnestelsel tussen de aarde en de zon schuift is het prachtig weer en dus kan de hele ‘overgang’ gevolgd worden. Even was er de angst dat bomen en huizen de daadwerkelijke ‘uittrede’ zouden blokkeren, maar zelfs dat was niet het geval. “En anders kunnen we altijd nog het dak van de Sterrewacht op”, zegt Pietrow die zijn aandacht al de hele dag moet verdelen tussen Mercurius en de enorme stroom van geïnteresseerden die continu over het terrein trekt. “We zijn de 1.000 al gepasseerd.”

2016-05-09 18.55.08Via de telescopen die overal op het terrein staan opgesteld, kan het publiek een kijkje in de ruimte nemen. Binnen wordt Mercurius via de zonnekijker (Heliostaat) geprojecteerd op de muur. Het ronde stipje links is Mercurius. De grotere plek in het midden is een zonnevlek.

Chris de Waard in gesprek met Sterrenkundestudent Alex Pietrow over de Mercuriusovergang.

Leiden Science mercuriusovergang


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×