Het Leidse jongerenhospice Xenia is genomineerd voor de Gouden Piramide, een prestigieuze rijksprijs voor toonaangevend opdrachtgeverschap. Er valt ondermeer €50.000 te winnen. (Foto: Eelk Colmjon)

Leidse jongerenhospice Xenia genomineerd voor prestigieuze prijs

Stichting Xenia is genomineerd voor de Gouden Piramide, sinds 2003 de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van IenM, OCW en BZK. De prijs bestaat uit een trofee, een plaquette en een bedrag van €50.000.

Geldprijs, boek en documentaire
In totaal waren er zestig inschrijvingen, waarvan er vijf zijn genomineerd waaronder dus Xenia. De beste projecten worden beschreven in een boek en er wordt een documentaire gemaakt over de genomineerde opdrachtgevers en hun project. In november wordt de documentaire in Kunstuur uitgezonden op tv. Zaterdag 26 november (onder voorbehoud) wordt de Gouden Piramide 2016 uitgereikt door de minister.

Stevige competitie
Xenia bevindt zich in illuster gezelschap en zal het niet makkelijk krijgen de prijs in de wacht te slepen. Andere genomineerden zijn bijvoorbeeld de Markthal in Rotterdam en de Hallen in Amsterdam, inmiddels (inter)nationaal bekend. Maar misschien is het verstandiger te kijken naar wie al zijn verslagen door de vijf genomineerden. Daaronder zijn bekende namen te vinden als de renovatie van De Vereeniging in Nijmegen, de Hondsbossche Duinen in Noord Holland, het Dune House van Jort Kelder, of House of Rolf in Utrecht, om een willekeurige selectie te noemen.

Toonaangevend
Met Xenia heeft Leiden een toonaangevend hospice binnen de gemeentegrenzen. Of, zoals Gouden Piramide het omschrijft: “Xenia is het eerste hospice voor jongeren en jongvolwassenen (16-40 jaar) in Nederland en staat in de oude binnenstad van Leiden. De initiatiefnemer ontdekte na een persoonlijke ervaring dat er behoefte aan zo’n instelling bestond. Zij besloot vanuit haar kennis als kinderverpleegkundige het hospice zelf te ontwikkelen, en richtte daarvoor de stichting Xenia op. De stichting werkt samen met onder meer studentenhuisvester DUWO en de ‘Vrienden van Xenia’, die financiële middelen voor de inrichting en de exploitatie doneert.
Ontwerp: MulderVanTussenbroek+VanVeen architecten”.

Spanning
Op 24 en 25 mei bezoekt de jury de genomineerde locaties.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×