Op 28 mei vindt ChocoJazz plaats, op een geheime locatie en met een geheim menu, maar zo te horen bijzonder. (Foto: Trudy Giordano, NY)

ChocoJazz: Geheimzinnig evenement op geheime locatie

De een was patissier bij een veel bejubeld en prijzenwinnend driesterrenrestaurant in New York, dat op de wereldranglijst plaats vijf bezet. De ander is het stadium van aanstormend (jazz)talent voorbij nu er een derde album in de maak is. Samen vormen Ted Steinebach – Choco Ted – en Vivienne Aerts Choco Jazz, een spannende combinatie van zoete smaakexplosies en fascinerende muzikale landschappen. De live stream van Choco Jazz is internationaal bekend en nu is er ook een uniek project: Choco Jazz Live in Leiden.

Tien gangen desserts
Als Steinebach zijn menu heeft voorgelezen, bekruipt je maar één vraag: ‘Dít voor maar €15 (of €20 volgende week)?!’. Het menu volgt de opbouw van een klassiek tiengangenmenu maar dan uitgevoerd in (zoete) nagerechten. Die zijn passie en werk van patissier Steinebach/ChocoTed. Verrassende smaakexplosies: dat is eigenlijk het enige wat we erover mogen melden om niets te verraden. Spannend, tintelend, onverwacht; ook dat past bij de gerechten van het formaat amuse. “Het is géén diner, nee. Het is verstandig iets vooraf iets lichts te eten. Maar de tien gangen geven je wel een voldaan gevoel”, adviseert ChocoTed.

Live stream ChocoJazz
Maar voor zoiets wordt toch veel meer gerekend? Zeker in de ‘betere restaurants’. Dan is dit voor een avond met een volwaardig concert van Vivienne Aerts en tien zoete amuses toch veel te weinig? Zakelijk gezien klopt dat ook. ChocoJazz is “voor de leuk”. “We wilden Leiden laten zien wat we in New York hebben ervaren”, zegt Aerts. Dat is ondermeer hard werken en goed organiseren – er zullen zo’n 1.000 gerechten door Steinebachs handen gaan – maar ook de plezier van goede muziek met lekker eten. “Onze live stream – ook een beetje uit heimwee – werd goed bekeken. Veertig minuten met een bekende jazz muzikant als gast – eigenlijk een soort kookshow met en over jazz en desserts – werkte heel goed. Het leek ons leuk dat ook in Leiden te doen”.

Topgeheime locatie
Toch is ChocoJazz Live anders. De locatie is topgeheim. Het enige wat de beide organisatoren valt te ontfutselen dat het een ongewone plek is “geen café of restaurant”, en dat het een omgeving moet zijn met een bijzonder karakter “ergens uit de jaren zestig, denk ik”. Die geheimzinnigheid past precies bij hun idee: het moet spannend zijn, qua muziek, qua zoete desserts, en qua sfeer. En het zal voorlopig uniek zijn, want er is een beperkt aantal plaatsen zonder plannen op korte termijn het huzarenstukje te herhalen. “En we zijn nu over de helft van het aantal beschikbare plaatsen, zien we op de website“.

Feest
“Een feestje voor fans”, zo noemt Aerts ChocoJazz. Dat moet ook wel, want zakelijk kan dit geen topper zijn. “Dat klopt. Onze eigen uren tellen we niet mee en betalen we niet. Maar de chocola, de locatie, de amuse-houdertjes, het fruit, de andere bandleden, de installatie, onze enige uitserveerhulp: dat wordt allemaal wél betaald. Wij tweetjes doen het echt voor de lol, als showcase en als gebaar naar Leiden en iedereen die we kennen.” Want Aerts en Steinebach wonen en werken veruit het grootste deel van het jaar in New York. Gelukkig hebben ze nog een plekje in Leiden, waar ze geregeld naartoe terug komen.

Samen, voor iets speciaals
Voor wie er bij kan zijn, kan het weleens een bijzondere gebeurtenis worden. Het optreden van Vivienne Aerts en band zal ongetwijfeld prima zijn. Voor ChocoTed ligt er nog een uitdaging: in korte tijd zoveel bijzondere desserts bereiden is geen sinecure. “Maar de voorbereiding is ook veel werk, hoor”, drukt Aerts me op het hart, “en daar ben ik net zo druk mee bezig als Ted”. Een goede relatie… dat komt 28 mei dus echt wel goed.

Cultuur Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×