Zingende zebravinken, biotechnologie op Mars en wetenschapsnieuws

In de uitzending van Science071 sprak science071promovendus Michelle Spierings over haar onderzoek naar taalverwerving bij zebravinken. Hoe leren deze mooie zangvogeltjes eigenlijk zingen en de zang van hun soortgenoten onderscheiden? Dennis Claessen en Frans Rodenburg vertelden daarnaast over de Leidse deelname aan de internationale biotechnologie-wedstrijd iGEM. Gaat het de Leidenaren lukken planten te kweken op Mars? Tot slot deed redacteur Twan van Dodewaard natuurlijk ook weer uitgebreid verslag van wat er deze week allemaal gebeurde in de wondere wereld van de wetenschap én vertelde hij alles over wetenschapper Niels Bohr.

Bij de Zebravink, een klein vogeltje dat van oorsprong uit Australië komt, is het vooral het mannetje dat zingt. Toch leert het vrouwtje het snelst onderscheid te maken tussen geluiden. Michelle Spierings heeft dit ontdekt door de uitkomsten van meerdere studies te combineren: een zogenaamde meta-analyse. Ze vertelde erover bij ons in de uitzending. 

De internationale biotechnologie-wedstrijd iGEM draait om het oplossen van maatschappelijke problemen met synthetische biologie. Voor het eerst doet dit jaar een volledig Leids team mee. Zij hopen een bacterie te ontwerpen die de bodem van Mars kan ontgiften. Kunnen we binnenkort dan echt gaan tuinieren op Mars? Microbioloog Dennis Claessen lichtte in de uitzending één en ander toe, samen met één van de deelnemende studenten, Frans Rodenburg. 

In het wetenschapsnieuws bracht redacteur Twan van Dodewaard weer uitgebreid verslag uit van de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap. Hij vertelde over de ontdekking van een Romeins scheepswrak met een bijzondere lading in Israël, bacteriën die het klimaat kunnen beheersen, moleculaire archeologie, mode in de middeleeuwen en een 16-jarig meisje dat een wiskundige stelling heeft bewezen – de Tamar stelling. 

In het “WWW’tje” deze week: Niels Bohr, een fenomenale natuurkundige. Einstein kennen we, maar Bohr’s werk wordt helaas meestal vergeten. Bohr bracht de kwantum in het atoom en maakte de moderne Scheikunde mogelijk. Hij was betrokken bij het vormgeven van de kwantummechanica en zijn inzicht in Uranium hielp de ontwikkeling van de Amerikaanse atoombom vooruit: een veelzijdige man dus. 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×