In het Huigpark komt een asiel voor prehistorische Slangendennen.

Huigpark wordt prehistorisch dinobos

slangendenLeiden krijgt zijn eigen Jurassic Park. In het Huigpark langs de Maresingel willen de vrijwilligers van het Singelpark een Araucaria asiel realiseren. Deze prehistorische bomen komen van oorsprong uit het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië, maar zijn daar massaal gekapt. De laatste fragmenten van de oerbossen zijn gebruikt bij de opnames van de Jurassic Park films.

De Slangenden of Apentreiter, zoals de boom in het Nederlands heet, kan tot 50 meter hoog worden en heeft dan een stamdiameter van wel twee meter. Jonge bomen hebben een  symmetrische vorm met over de hele stam takken. Oudere bomen hebben vaak alleen nog een kruin in de top.

Door de opvallende takken is deze boom in de 20e eeuw een echte modeboom geworden en veel aangeplant. In elke buurt staat wel een Apenboom. Vaak worden de bomen na een aantal jaren te groot en passen niet meer in de tuin. Slangendennen worden dan ook vaak gekapt als ze ouder worden. De Vrienden van het Singelpark willen deze oerbomen een plek geven in het Huigpark.

In het Araucaria asiel is plek voor vijf tot zeven grote Apentreiters. In samenwerking met de gemeente Leiden gaan de singelparkvrienden op zoek naar Araucaria’s voor het park. Mensen waarbij de Slangenden uit de kluiten is gegroeid en die een goed tehuis zoeken kunnen contact opnemen.

Dat najaar of anders in het voorjaar van 2017 worden de bomen door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald en verplant naar het Huigpark. Daar kunnen ze dan uitgroeien tot echte woudreuzen. Of tot dinosnack voor de Leidse T. Rex.

Leiden Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×