Huigpark wordt prehistorisch dinobos

5

slangendenLeiden krijgt zijn eigen Jurassic Park. In het Huigpark langs de Maresingel willen de vrijwilligers van het Singelpark een Araucaria asiel realiseren. Deze prehistorische bomen komen van oorsprong uit het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië, maar zijn daar massaal gekapt. De laatste fragmenten van de oerbossen zijn gebruikt bij de opnames van de Jurassic Park films.

De Slangenden of Apentreiter, zoals de boom in het Nederlands heet, kan tot 50 meter hoog worden en heeft dan een stamdiameter van wel twee meter. Jonge bomen hebben een  symmetrische vorm met over de hele stam takken. Oudere bomen hebben vaak alleen nog een kruin in de top.

Door de opvallende takken is deze boom in de 20e eeuw een echte modeboom geworden en veel aangeplant. In elke buurt staat wel een Apenboom. Vaak worden de bomen na een aantal jaren te groot en passen niet meer in de tuin. Slangendennen worden dan ook vaak gekapt als ze ouder worden. De Vrienden van het Singelpark willen deze oerbomen een plek geven in het Huigpark.

In het Araucaria asiel is plek voor vijf tot zeven grote Apentreiters. In samenwerking met de gemeente Leiden gaan de singelparkvrienden op zoek naar Araucaria’s voor het park. Mensen waarbij de Slangenden uit de kluiten is gegroeid en die een goed tehuis zoeken kunnen contact opnemen.

Dat najaar of anders in het voorjaar van 2017 worden de bomen door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald en verplant naar het Huigpark. Daar kunnen ze dan uitgroeien tot echte woudreuzen. Of tot dinosnack voor de Leidse T. Rex.

Delen

5 reacties

 1. Nou breekt me de klomp. Singelpark begon historisch zwaar verantwoord en (b)lijkt een Disney themaparkenslinger te worden?! Bijna. Maar de verkoopwaarde van het historisch karakter is blijkbaar stevig gedevalueerd. De grootste botanische tuinwandeling nu dus? Ook leuk. Anders. En dat is wat ‘de stad’ nu wil?!

 2. nou de fossielen die dit bedacht hebben kunnen beter in naturalis gaan staan. Gaan we het skelet van de T-rex ook in het huigpark plaatsen?

 3. Marcellus_B op

  Ideëen heeft iedereen; ideëen zijn goedkoop.
  Een goed en/of gedegen plan is al voor minder mensen weggelegd om te kunnen hebben. Voor een plan zal er een verantwoording achter het idee moeten zitten, een verantwoording die wel even wat verder gaat dan het noemen van een algemene en vrij invulbare term zoals ‘kwaliteitsverbetering Huigpark’.
  Omdat in het artikel hierboven (en op de website van het singelpark) elke verantwoording voor het maken van een ‘Araucaria asiel’ ontbreekt, daarom even een open vraag:

  En dit is een goed plan, omdat …. ?

  Of om wat specifieker te zijn:
  Welke kwaliteit wordt hiermee verbeterd?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline