De Kaasmarkt met op de achtergrond de Kaasmarktschool waar nu kunstenaars hun ateliers hebben. Links achter de muur het terrein waar Verbaan graag wil bouwen. (Foto's: Chris de Waard).

Wonen aan het water op de Kaasmarkt

De gemeente wil het mogelijk maken om de Kaasmarkt te herontwikkelen. Eerdere plannen om bijvoorbeeld een parkeergarage met winkels en appartementen op het plein de realiseren sneuvelden en passen volgens wethouder Strijk nu ook niet meer in wat de gemeente met het plein voor ogen heeft. Winkels op de Kaasmarkt zijn niet langer wenselijk. Het behoud van het plein wel. En dus zijn nu twee overgebleven scenario’s uitgewerkt die in overleg met betrokkenen de komende maanden verder uitgewerkt gaan worden.

Chris de Waard sprak wethouder Strijk over de nieuwe plannen voor de Kaasmarkt.

De wijkvereniging reageert teleurgesteld op de plannen. Twee ontwikkelaars staan volgens wijkvoorzitter Van Meijgaarden in de startblokken. Hans Bakker, die eerder de voormalige vrijplaats Koppenhinksteeg transformeerde naar appartementencomplex Eduard IJdo, ziet wel mogelijkheden voor extra woningbouw en ondernemer Jan Verbaan wil een braakliggend stuk grond naast de Kaasmarkt bebouwen dat nu dienst doet als parkeerterrein.

In allebei de varianten kan er extra bebouwing komen aan de randen van het plein. Daarbij is ook wonen aan het water nadrukkelijk een optie. Er zouden dan acht grachtenpanden gebouwd kunnen worden langs de kade van de Oude Rijn waardoor er een binnenplein ontstaat. Er moeten dan wel zes bomen worden gekapt of zo mogelijk worden verplant. Het plein houdt in de huidige plannen de parkeerfunctie.

Aan de achterzijde van het plein staat, tegenover het gerenoveerde Eduard IJdo appartementencomplex, de Kaasmarktschool. Dat gebouw wil de gemeente al enige tijd afstoten, maar dat gebeurt pas als duidelijk is wat er met het plein gaat gebeuren.

Maarten Mulder in gesprek met Jaap van Meijgaarden, voorzitter van de wijkvereniging Pancras-West over de Kaasmarkt.

Voorzitter Jaap van Meijgaarden van wijkvereniging Pancras West vindt de nu gepresenteerde plannen een gemiste kans. “We zijn als wijkvereniging echt teleurgesteld over dit plan zonder visie of ambitie. We pleiten al jaren voor een ondergrondse garage en een mooi groen plein. Leiden heeft al zo weinig pleinen”.

Ook de voorgenomen verkoop van de Kaasmarktschool is tegen het zere been van de wijkvereniging. Van Meijgaarden: “We willen de culturele functie van dat gebouw juist in de wijk behouden.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×