Jeugdige dadergroep verantwoordelijk voor enorm aantal fietsendiefstallen

De politie heeft donderdag 12 mei drie Leidenaren van 16 en 17 jaar en een 16-jarige Leiderdorper aangehouden in verband met de diefstal van een groot aantal fietsen. Dat is nu pas bekend gemaakt. De politie startte begin mei een onderzoek nadat er opvallend vaak aangifte werd gedaan van diefstal van transportfietsen in Leiden-Noord.

Uit de cijfers van de politie bleek dat er tussen januari en begin mei al 167 aangiftes waren. Ook in Leiderdorp was het vaak raak. In de omgeving van winkelcentrum Winkelhof werden in die periode 63 fietsen gestolen. De gestolen fietsen, vaak van het merk Cortina, werden via Marktplaats te koop aangeboden.

Marktplaats

De politie werd regelmatig gebeld door burgers die hun fiets op Marktplaats te koop zagen staan en met de aanbieders afspraken in de Merenwijk. Het onderzoek richtte zich vervolgens op de verkoop van transportfietsen op de website. Daardoor kwam de politie vier verdachten op het spoor.

Burgeractie

Op donderdag 12 mei werd in de Merenwijk een burgeractie opgezet om tijdens een afgesproken bezichtiging van een vermoedelijk gestolen fiets de verdachten op heterdaad aan te kunnen houden. Agenten waren onopvallend in de wijk aanwezig en wisten al snel de eerste twee verdachten aan te houden. Bij één van de verdachten werd een loper aangetroffen. die werd in beslag genomen, evenals hun mobiele telefoons en meerdere fietssleutels.

Met deze aanhoudingen en andere informatie uit het onderzoek werden in de dagen daarna nog twee andere verdachten aangehouden. Ze bekenden een groot aantal fietsdiefstallen. Een aantal fietsen is inmiddels teruggevonden.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×