Oproep Leidse raad aan directeur COA: Behandel vluchtelingen als mensen

9

Acht van de tien partijen in de Leidse raad hebben een brief op poten gestuurd aan COA-directeur Bakker. De partijen vinden het niet kunnen dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers de 250 vluchtelingen die werden opgevangen in het voormalige TNO-gebouw aan de Wassenaarseweg van de ene dag op de andere heeft overgeplaatst naar verschillende AZC’s.

Chris de Waard in gesprek met Walter van Peijpe over de ontruiming door het COA van de noodopvang in Leiden.

 

De fractievoorzitters van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Leefbaar Leiden, Partij voor de Dieren, PvdA en SP schrijven dat ze weliswaar onderkennen dat de overplaatsing tot de bevoegdheden van het CAO behoort, maar de manier waarop doet volgens de acht geen recht aan hoe de gemeente de opvang in Leiden heeft willen vormgeven. “De mensen die het betreft, de vrijwilligers en veel mensen in Leiden zijn geschokt en diep geraakt. Blijf vluchtelingen alstublieft als mensen zien.”

Het stoort de Leidse politiek vooral dat de verhuizing onaangekondigd en op stel en sprong heeft plaatsgevonden. “Mensen hadden daardoor geen gelegenheid om zich op het vertrek voor te bereiden. Kinderen die inmiddels in Leiden naar school gingen, konden geen afscheid nemen van hun klasgenootjes en van elkaar. En ook niet van de vele vrijwilligers.”

De raad besluit de brief aan het COA met de oproep om met de gemeente Leiden  te overleggen dat de vluchtelingen die in ons land mogen blijven ook weer terug kunnen komen naar Leiden: “Zo kunnen ze verder in de samenleving waarvan ze inmiddels deel zijn gaan uitmaken.”

Delen

9 reacties

  • Gerrit Slijkhuis op

   Dat applaus geldt natuurlijk niet voor Sloos en zijn voormalig (Kok)smaatje.

   • Mijnheer Slijkhuis, kunt u niet lezen? Er staat “De fractievoorzitters van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Leefbaar Leiden, Partij voor de Dieren, PvdA en SP”. De fractie van de VVD en het Koksmaatje ontbreken dus. Laatstgenoemde schijnt heel vaak afwezig te zijn.

 1. En ook niet voor de VVD, die steeds meer PVV-taal begint uit te slaan.

 2. Een Leids burger op

  Het komt vaker voor dat door het COA vluchtelingen worden overgeplaatst als er andere opvang beschikbaar is, vluchtelingen een
  tijdelijke verblijfsvergunning krijgen en anderen een afwijzing.
  Men kan zich wel terecht vragen waarom dat vertrek dan nu opeens zo snel moest. Ik sluit daarbij niet uit dat de vechtpartij eerder bij de vluchtelingenopvang heeft bijgedragen tot een snel vertrek.

 3. maarten kersten op

  Zeer goede actie van de raad inderdaad. Ben zeer benieuwd of COA hier wat van leert en constructief reageert. Vreemd dat voor collegepartij VVD (eens met Emile: DVV?) loyaliteit met een door een VVD-staatssecretaris aangestuurd regeringsorgaan kennelijk belangrijker is dan loyaliteit met het eigen college dat in Leiden diens beleid nog wel zo gewetensvol en loyaal uitvoert. Een klap in het gezicht van de burgemeester, die ook hier weer zijn nek uitstak !

  • Beste Maarten, er worden mensen gevraagd die misschien een kamer
   vrij hebben in Leiden,voor opvang misschien iets voor u?(voor onbetaalde tijd)
   Van mij mogen ze weg,!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline