De winnaars van de eerste COC Leiden 'Henk van Puttenprijs' voor LHBT-emancipatie. Van links naar rechts: COC Leiden-voorzitter Jan Thijs Leeuwrik Nieborg, wethouder Roos van Gelderen, Diversity Officer Isabel Hoving en COC-vrijwilliger Daphne van Dijl. (Foto's: COC Leiden).

Van Gelderen wint eerste LHBT-emancipatieprijs

De Leidse wethouder Roos van Gelderen heeft de eerste COC Leiden LHBT-emancipatieprijs gewonnen voor haar buitengewone inspanning voor het verbeteren van de positie van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). De ‘Henk van Puttenprijs’ werd, in Café de Leidse Lente, uitgereikt in het kader van de Internationale Dag tegen Homo-, Bi- en Transfobie (IDAHO) tijdens een mini-symposium over diversiteit en acceptatie georganiseerd door COC Leiden. Naast Van Gelderen wonnen respectivelijk Isabel Hoving van Universiteit Leiden en COC-vrijwilliger Daphne van Dijl de aanmoedigings- en vrijwilligersprijs.

De eerste Henk van Puttenprijs kwam in de vorm van een grote roze bril, waarvan Roos van Gelderen dus de winnaar is. Het bestuur van de LHBT-belangenvereniging “waardeert haar grote inzet. Zij is met hart en ziel betrokken bij het lot van LHBT’ers in Leiden.” COC Leiden roemt ook haar voorbeeldfunctie als bestuurder voor andere bestuurders in de regio. “Deze zien vaak een te beperkte rol voor zichzelf weggelegd of denken dat Leiden voor de hele regio die taak op zich neemt,” merkt voorzitter Jan Thijs Leeuwrik Nieborg op. “De kracht van wethouder Van Gelderen ligt in haar bereidheid actief beleid in te zetten om iedereen tot zijn of haar recht te laten komen.”

Naast wethouder Van Gelderen won Isabel Hoving, de Diversity Officer van de Universiteit Leiden de Henk van Putten- aanmoedigingsprijs voor de wijze waarop zij, samen met de Diversity Office van de Leidse universiteit een aanmoediging is voor andere (onderwijs)instellingen om diversiteit binnen de organisatie te bevorderen. Hoving memoreerde dat het bevorderen van veelvormigheid meer is dan doelgroepenbeleid. “Een goed diversiteitsbeleid draagt bij aan goed onderwijs en onderzoek. Wil de universiteit zich verder ontwikkelen tot een topinstituut voor onderwijs en onderzoek, dan moet ze inzetten op het werven, stimuleren en binden van ál het beschikbare talent”. COC Leiden vindt dat de universiteit moed toont door op integrale wijze hiermee aan de slag te gaan. 

COC Leiden-vrijwilliger en mede-oprichter van de Gay-Straight Alliance (GSA) van ROC Leiden Daphne van Dijl won de Henk van Putten-vrijwilligersprijs. Van Dijl, net negentien, zet zich onder andere in voor Jong & Out de groep voor LHBT-ers van 13 t/m 18-jarigen. “De vele steunbetuigingen van jongeren uit deze groep tonen aan dat zij bijzonder gewaardeerd wordt,” schrijft het bestuur in de motivatie om haar de eerste vrijwilligersprijs toe te kennen.

De Henk van Puttenprijs is dit jaar in het leven geroepen om mensen en organisaties te bedanken voor hun inspanningen voor LHBT-emancipatie in Holland Rijnland (Leidse regio, Duin-, Bollen- en Rijnstreek); het werkgebied van COC Leiden. De prijs is vernoemd naar de in 2010 overleden Henk van Putten. De geboren en getogen Leidenaar was al vroeg openlijk homoseksueel in een tijd dat dit ongebruikelijk was. Zijn opvang, eerst thuis en later in een van zijn kroegen was een thuis voor velen. In 1971 richtte hij samen met anderen de Leidse Werkgroep Homoseksualiteit (LWH) op, een van de twee voorlopers van COC Leiden.

Leiden Nieuws Onderwijs Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×