'Platenzaak' Velvet bestaat 25 jaar. In de eerste winkel, in Leiden, werd dat gevierd met een muziekfestival. Veel grote namen, en regen die niet deerde. (Foto's: J.P. Kranenburg)

Hysterische taferelen bij Douwe Bob op Velvet25

Het tourbusje stond onhandig geparkeerd waardoor een kleine ruimte ontstond waar Douwe Bob doorheen moest. Naar Velvet voor een signeersessie. Maar als die kleine ruimte vol staat met elkaar verdringende meisjes wordt dat een obstakel. Dan moeten vier potige veiligheidsmensen je als een prop door een leiding duwen. Het lukte, maar vraag niet hoe. Douwe Bob was ontegenzeggelijk hét hoogtepunt van ’25 jaar Velvet’. Inmiddels een winkelketen(tje), maar met z’n oudste winkel in Leiden. In de stad waar het begon, was het dus feest. En, hoe kan dat ook anders met muziekfanaten als Maarten, Mark en Robert, met muziek. Doen ze met Peel Slowly And See de in hun ogen aanstormende talenten, dit feest was er een van bekende namen: Mister and Missisippi, Max Meser, Spinvis, Douwe Bob, Kraak&Smaak, en ín de zaak een duo Tim Knol/Nico Dijkshoorn.

Vreemde omgeving
Warme regen kwam een deel van de middag naar beneden. Niet met bakken, maar wel genoeg om het aanwezige publiek onder bomen en tegen gevels te laten schuilen. Mister en Missisippi heeft het dan ook extra zwaar als ze aftrappende band. Voor een band is het een vreemde gewaarwording: een klassieke overkapte brug waarop je staat te spelen met voor je een gracht waar een politieboot dobbert en af en toe een bootje voorbij vaart. Isaac Wardsworth, gitarist bij Max Meser, beaamt dat “het speelt vreemd. Je krijgt geen respons, want waar is het publiek?”. Toch maakt de band met z’n op de jaren zestig geïnspireerde geluid indruk. Aan die muziek wordt een toef energie toegevoegd, waardoor een eigen geluid ontstaat: helder, dynamisch, duidelijk.

Zanginstallatie
Dat viel bij Spinvis tegen. Erik de Jong, aangekondigd als dat hij “teksten schrijft die pas na tien keer luisteren, indalen”, was ronduit slecht verstaanbaar door een veel te doffe zangafstelling (bij Max Meser en Douwe Bob was dat veel beter). En dat terwijl hij nog wel ad rem reageerde op de aankondiging met “we gaan dit liedje maar één keer spelen, dus ik hoop dat het meteen indaalt”. Voor de fans was het geen enkel bezwaar: die zongen mee en kenden de teksten al.

Fans
Stonden bij Max Meser al jonge fans te gillen naar de band en te jagen op handtekeningen op de albumhoes of foto’s met de helden, bij Spinvis ging het er veel rustiger aan toe. Die kon zich zelfs vrij onbekommerd bewegen tussen het publiek. Datzelfde gold voor Tim Knol en Nico Dijkshoorn, die in de winkel speelden. Een overvolle, overlopende winkel, zij het dat buiten niets was te horen van hun optreden. Wel moet het binnen extreem warm zijn geweest, gelet op de rode konen van naar buiten rollende mensen. Maar toppunt aan fanbase was Douwe Bob. Ergens in het Velvetpand had hij vooraf gedacht “toch wel een stap of tien, nee drie” te kunnen zetten, zonder belaagd te worden. Het werd er geeneen.

Douwe Bob
Op de Koornbrug kon je achter het afgeschermde podium langs lopen. De beveiligers hadden nog de handen vol aan mensen die daar tussendoor of overheen een glimp probeerden op te vangen van Douwe Bob. Marije (17) en Anouk (17) “Marije is de grote fan” hadden er zelfs een ijsje bij gehaald en stonden rustig te gluren. Aan de zijkant van het podium was dat anders. Daar leefde hectiek. Geduw, getrek, “kom hier staan” en nervositeit. Drie meisjes van 12, 13 en 17 konden haast niet uit de woorden komen. Ze wilden een foto én een handtekening! Dat lukte, lieten ze zien nadat Douwe Bob was gepasseerd. Hadden ze maar geweten dat tijdens het wachten Douwe áchter het podium op de brug gewillig, geduldig en vriendelijk op de foto ging met passanten.

Twee fans lieten zich zó door Douwe Bob opjutten dat ze echt in het water sprongen. Het leverde ze naast een nat pak ook een boete op. “Maar die betaal ik”,beloofde Douwe. “Ik wist niet dat het verboden was”. (Video: Reanne van Kleef).

Tóp!
Naar schatting waren er tijdens het optreden van Douwe Bob zo’n 1500-2000 mensen op de been. Een mooi aantal om overal te kunnen komen (tenzij de sterren ergens waren). Niet een typisch Open-evenement, maar wel een erg goed. Een prima sfeer, veel tevreden mensen. Voor Leidse begrippen zelfs spektakel, toen twee jongens de uitdaging van Douwe Bob oppakten “wie er in springt, krijgt een biertje” en in de gracht sprongen. Dat werd een biertje én het aanbod de (mogelijke) bekeuring te betalen. En de regen? Die hield het halverwege al voor gezien.


Reanne van Kleef sprak tijdens het 25-jarig verjaardagsfeest van Velvet met mede-eigenaar Mark Siera, gelegenheidsduo Tim Knol & Nico Dijkshoorn en met publiekstrekker Douwe Bob.

Cultuur Leiden Reportage douwebob


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×