Slavenhandel, promotiebegeleiding en creatieve technologie

In deze uitzending van Science071: historicus Karwan Fatah-Black, die dit jaar de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap ontvangt voor zijn onderzoek naar de slavenhandel en professor Paul van den Broek; hij is uitgeroepen tot beste promotiebegeleider van 2015. Is een goede begeleiding de belangrijkste succesfactor voor een geslaagde promotie? Daarnaast creatief onderzoeker Peter van der Putten, over de expositie ‘FUTURES’, waarin kunst en technologie worden gecombineerd. 

 

Historicus Karwan Fatah-Black, verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden ontvangt dit jaar de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn onderzoek naar formele en informele trans-Atlantische handel van Nederland rond de Gouden Eeuw, in het bijzonder de slavenhandel. In de uitzending vertelde de veelbelovende wetenschapper ons meer en lichtte hij zijn motivatie voor dit onderwerp toe.

 

Als je wil promoveren, zal een hoogleraar je moeten voordragen voor promotie aan de universiteit. Het begeleiden van promovendi is echter niet iets waar wetenschappers voor geschoold zijn: meestal doen ze het met de beste bedoelingen op basis van hun eigen ervaringen met begeleiders. Professor Paul van den Broek is de enige echte ‘beste promotiebegeleider van 2015’ en met zijn jarenlange onderzoekservaring op het gebied van begrijpend lezen een inspirerend rolmodel voor zijn promovendi.

 

Creatief onderzoeker Peter van der Putten is verbonden aan de masteropleiding Mediatechnologie van de Universiteit Leiden. Aankomend weekend exposeert hij met zijn studenten in De Vrijplaats met de expositie ‘FUTURES – OPEN LAB EXPO’: een combinatie tussen kunstwetenschappen en technologie. De expositie is te vinden in de Vrijplaats op de Middelstegracht, op vrijdag van drie tot half negen en zaterdag van twaalf tot zes (gratis!).

 

Redacteur IJsbrand Terpstra kwam in de studio met het de bijzondere nieuwtjes uit de wetenschapswereld van de afgelopen week. Van levensstoffen vanaf een ruimte-rotsblok, hommels met elektrische signalen tot middeleeuws water rond Antarctica en nog veel meer nieuws. 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×