De aula van begraafplaats Groenesteeg wordt niet verkocht. De gemeente gaat het gebouw opknappen. (Foto: Chris de Waard).

Aula begraafplaats Groenesteeg van gemeentelijke verkooplijst

De rijksmonumentale aula van begraafplaats Groenesteeg is door de gemeente van de lijst met te verkopen panden gehaald. Leiden is al jaren bezig met het van de hand doen van overtollig vastgoed. Ook van de aula werd eerder gevonden dat deze wel verkocht kon worden. Nu komt het college daar op terug.

Frank de Wit vertelde eerder deze week op zijn laatste werkdag als wethouder aan Chris de Waard wat de nieuwe plannen met de aula zijn.

“De begraafplaats is een prachtige verstilde plek in de drukke Leidse binnenstad. Een unieke en waardevolle parel langs de singelrand die voor de toekomst behouden moeten worden”, zo heet het nu. De afgelopen jaren is de eeuwenoude begraafplaats zelf helemaal opgeknapt en inmiddels is mede daardoor nu de conclusie getrokken dat de aula en de graven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De gemeente heeft geld overgehouden van de renovatie van de begraafplaats en steekt dat geld nu in het opknappen van de aula. Daarna gaat de Stichting Boerhaave het gebouw exploiteren door de ruimte te verhuren voor bijvoorbeeld vergaderingen, exposities, lezingen en concerten. Het appartement op de eerste verdieping behoud de woonfunctie.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×