In aanwezigheid van twee van de oprichters van het Leidsch Studenten Cabaret, Floor Kist en Kaj van Oven, werden gisteren liedjes als 'Laat je zoon studeren' live gespeeld door beiaardier Levina Pors. (Foto's: Chris de Waard).

Liedjes van Leidsch Studenten Cabaret op carillon stadhuis

In 1957 werd aan de Breestraat 88 het Leidsch Studenten Cabaret opgericht door Floor Kist, Kaj van Oven, Liselore Gerritsen en Paul van Vliet. Een van de bekendste liedjes is nog steeds ‘Laat je zoon studeren’. Gisteren beleefde dat nummer in een heel nieuwe uitvoering de première. Beiaardier Levina Pors speelde het live op het carillon van het Leidse stadhuis.

Chris de Waard ging de toren in en sprak met tekstschrijver Floor Kist, Hein van Woerden van het Leids Carillon Genootschap en met beiaardier Levina Pors.

Leiden317

Leidsch Studenten Cabaret

De afgelopen periode zocht Pors de noten bij elkaar van verschillende liedjes van het Leidsch Studenten Cabaret en maakte op initiatief van Floor Kist en Kaj van Oven acht bewerkingen voor de speelcomputer van het carillon. De komende tijd schallen elk kwartier liedjes als Laat je zoon studeren, De aardappeleters, In Leiden sind die Nächte lang en Is er een notabel in de zaal vanaf de toren van het Leidse stadhuis. Op het hele uur een lange melodie, op de kwartieren een korte en op de halve uren iets er tussenin.

Leids Carillon Genootschap

Gistermiddag werden de liedjes voor het eerst gespeeld in het bijzijn van Floor Kist en Kaj van Oven. Het Leids Carillon Genootschap verzorgde op het bordes van het stadhuis een klein feestje tijdens het beluisteren van de carillonbewerkingen van de liedjes. Via een monitor was beiaardier Levina Pors te volgen terwijl ze in de speelcabine bovenin de 55 meter hoge stadhuistoren een aantal uitgebreide bewerkingen van de liedjes speelde op de 50 klokken tellende Leidse beiaard.

Cornelis Schuyt

Op donderdag 9 juni is het 400 jaar geleden dat de bekende Leidse musicus Cornelis Schuyt overleed. Hij was componist, stadsorganist van de Pieterskerk en stadsbeiaardier. Op zaterdag 11 juni vindt er daarom tussen 14.00 uur en 14.30 uur een speciaal concert plaats vanaf de stadhuistoren door beiaardier Christiaan Winter.

Programmering carillon:

Uur 1:
Laat je zoon studeren (heel)
De aardappeleters (kwart over)
In Leiden sind die Nächte lang (half)
Gaudeamus igitur (kwart voor)

Uur 2:
Lege glazen (heel)
Is er een notabel in de zaal (kwart over)
Waar blijft de tijd (half)
Io vivat (kwart voor)

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×