Agrarisch natuurbeheer, pijnbestrijding en de tentoonstelling MNL250

SCIENCE 071

In de uitzending bij Science071: Medisch psycholoog aan de Universiteit Leiden Kaya Peerdeman over haar onderzoek naar de rol van verwachtingen en het placebo-effect bij pijnbestrijding. Hoogleraar Conservation Biology Geert de Snoo daarnaast over zijn boek ‘Agrarisch natuurbeheer in Nederland’ en Neerlandicus Rick Honings over de nieuwe tentoonstelling van de Leidse Universiteitsbibliotheek in teken van het 250 jarig-bestaan van Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Redacteur Twan van Dodewaard heeft tot slot ook het meest opmerkelijke wetenschapsnieuws van deze week op een rijtje gezet.

Er is een grote behoefte aan feiten in de discussie over de relatie tussen de agrarische sector en natuurbehoud. Hoogleraar Conservation Biology Geert de Snoo was een van de redacteurs van het boek ‘Agrarisch natuurbeheer in Nederland’. Het boek moet duidelijk maken hoe het er voor staat met de natuur in Nederland en hoe de landbouwsector hier een duurzame bijdrage aan kan leveren. In de studio legde professor De Snoo een en ander uit over het net verschenen naslagwerk.

Medisch Psycholoog Kaya Peerdeman van de Universiteit Leiden heeft onderzocht wat de invloed is van verwachtingen van de patiënt op pijnbestrijding. Door een groot aantal studies onder de loep te nemen is ze verder gegaan dan enkel het placebo-effect te onderzoeken. Welke rol speelt de verwachting van een patiënt bij een medicijn?

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bestaat 250 jaar en viert dit vanaf 9 juni met een tentoonstelling in de Leidse Universiteitsbibliotheek. Rick Honings is medeorganisator van de tentoonstelling en vertelt ons over de oorsprong van de Maatschappij en zijn favoriete vitrine in de tentoonstelling. 

Redacteur Twan van Dodewaard tot slot met veel wetenschapsnieuws. Hij vertelde in de uitzending onder meer over de ijzeren dolk van Toetankhamon, onze mogelijke voorouders in Ethiopië, dopamine bij zebravinken en langer levende muizen. 

 

 

 

 

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×