Een voorbeeld van de Finch woningen die Leiden wil gebruiken voor de tijdelijke uitbreiding van de woningvoorraad. (Afbeelding: Finch Buildings).

Duurzame houten woningen voor tijdelijke huisvesting

Leiden kiest bij de tijdelijke woningen waarin de gemeente de komende periode een mix wil huisvesten van honderden vluchtelingen met een verblijfsstatus, bijzondere doelgroepen zoals uitstromers uit de opvang en reguliere woningzoekenden voor units met een hoge kwaliteit. Het gaat om zogenaamde ‘Finch woonunits’ die ook geschikt zijn voor langdurige bewoning.

Finch units

De ‘Finch units’ zijnĀ uitgevoerd in hout en zijn ruimer dan tijdelijke woningen uit het goedkopere segment. Ze hebben eigen voorzieningen. Daardoor verwacht de gemeente dat de kans groter is dat niet alleen statushouders en bijzondere doelgroepen in de woningen terecht komen, maar ook mensen die gewoon op de wachtlijst staan bij Woningnet. “De woningen zijn echt een uitbreiding van de sociale huurwoningvoorraad”, zo meldt de gemeente.

Tesla van de woningmarkt

De houten woningen zijn zeer energie zuinig. De oprichter van Finch Buildings, het bedrijf achter de woningen, spreekt van de Tesla van de woningmarkt. De units zijn eenvoudig te verplaatsen en kunnen daardoor tegen relatief lage kosten worden hergebruikt op andere locaties.

80% 1/2-persoons huishoudens

De units zijn 25m2 meter per stuk, maar kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden. Daardoor kunnen ze ook als volwaardige starterswoning dienen. De gemeente denkt vooralsnog dat er vooral behoefte is aan woningen voor een en twee personen. De verhouding wordt ongeveer 80% 1/2-persoons huishoudens en 20% woningen voor gezinnen. De statushouders die uitstromen bij het COA zijn veelal alleengaande mannen. Ongeveer de helft van hen heeft gezinshereniging aangevraagd. Als zo’n hereniging plaatsvindt, kunnen ze als gezin doorstromen naar een reguliere sociale huurwoning.

Leiden Politiek finch Vluchtelingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×