De Sleutels gaat door met sloopplannen in Oude Kooi

16

Woningcorporatie De Sleutels kiest definitief voor nieuwbouw in de centrale blokken in de Kooi. Bijzondere kenmerken, zoals hoeken en poorten, komen terug in de nieuwbouw. Ook komt er extra aandacht voor de voorgevels aan het Kooipark. Wie nu in een sociale huurwoning woont, kan straks ook sociaal blijven huren. Manager vastgoed Wilbert de Wilde van De Sleutels belooft dat alle bewoners die dat willen kunnen terugkeren.

Chris de Waard in gesprek met directeur Gerda van den Berg van De Sleutels over de sloop in de Oude Kooi.

Zes miljoen goedkoper

In 2009 maakte de Sleutels met de wijkbewoners de afspraak dat de blokken gerenoveerd zouden worden. Eind 2015 besloot de Sleutels dit akkoord open te breken, vanwege het verschil van meer dan zes miljoen euro tussen renovatie en nieuwbouw. Het openbreken van het akkoord heeft volgens de corporatie nog een ander groot voordeel: betere woningen voor lagere huurprijzen.

Draakvlakmeting

Na de zomer houdt de Sleutels een draagvlakmeting onder de bewoners. Als minimaal 70% van de huurders instemt met sloop en nieuwbouw, gaan de werkzaamheden in 2018 van start.

Sociaal plan

Met partijen als de bewonerscommissie, de gemeenteraad en de Historische Vereniging Oud Leiden wil De Sleutels in gesprek blijven om te kijken of er gezamenlijk randvoorwaarden kunnen worden bepaald voor de nieuwbouw. Onder andere belooft De Sleutels om samen met de bewonerscommissie een goed sociaal plan op te stellen, waarin urgentie en verhuisvergoedingen zijn geregeld.

Delen

16 reacties

 1. Ger Stenat

  Wat heel apart blijft is dat degene die namens de gemeente tegen sloop besliste, nu de directrice is van De Sleutels. Had niet moeten kunnen! Sleutels komt voor de zoveelste keer terug op een democratisch besluit. Notabele gevierd met een nieuwe klok voor de kerk in de Driftstraat!

 2. Het gaat hier om een kostenpost van hoogstens 5-6 miljoen, wanneer de huidige woningen worden gerestaureerd in plaats van gesloopt. Leiden houdt dit jaar 40 miljoen over op de jaarbegroting. Dus wat is het probleem?

 3. Correctie. Het overschot op de betaalrekening van Leiden is voor 2015: 16,2 miljoen. Dat is nu op de concern reserve rekening gezet.

 4. Gewoon de huizen voor €15000 verkopen met opknap plicht van €100000 en niet verkopen binnen 5 jaar dan blijft alles zoals het was en blijft de kooi in zijn oude glorry bestaan

 5. Shannen Kouwenhoven

  Gisteren nog een brief ontvangen waar wederom in staat dat de Sleutels inderdaad voor slopen gaat, maar dat weten we al veel langer. Feit blijft dat er nog steeds niks definitief is besloten.. in augustus moet er nog een draagvlakmeting komen onder de bewoners en pas daarna kunnen ze definitieve plannen maken. Kortom duurt weer een eeuwigheid. Wat ons betreft doen ze wat ze niet laten kunnen, als er maar gewoon eindelijk is iets gaat gebeuren. In ons huis is de situatie echt onhoudbaar, het stort nog net niet in & de Sleutels blijft van alles beloven (u hoeft hier niet nog een winter te zitten blabla).. nou eerst zien, dan geloven.

 6. Het rijk steelt van wonincorporaties met de verhuurderheffing, waardoor het voor hen moeilijker wordt om te investeren in sociale huurwoningen. Daarom is het te begrijpen dat De Sleutels ervoor kiest om geen geld te stoppen in het restaureren en renoveren van een potentieel monument.
  .
  Het LD schrijft dat de raadsfracties van GL, SP, PvdA en CDA tegen de sloop van deze Kooi-woningen zijn. Er staat echter niet bij dat ze De Sleutels financële steun willen bieden voor dit mooie Leids erfgoed, zoals zij die woningen noemen. Die bieden ze ook niet. De stellingname komt daarom hypocriet over. De fracties waren en zijn immers wel voorstander van miljoenen verslindende onnodige projecten als het absurde Singelpark en/of veel te dure en niet parkeergarages. En op een gegeven moment is de bodem van de gemeentekas in zicht. Blijkbaar geven raadsfracties het geld liever uit aan iets nieuws waarmee een politicus kan pronken dan aan wat er al is en onderhouden moet worden. Dus dames en heren politici, de huichelende koppen dicht en droog de toneeltranen, want jullie geven het belastinggeld aan de verkeerde dingen uit. Ga liever weg uit deze stad!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline