In Goeie Mie Recomposed wordt het verhaal van de Leidse Gifmengster in een modern jasje gestoken (Foto: Wijkvereniging Tussen de Rijnen).

Buurtfilm over Goeie Mie zoekt figuranten

De wijkvereniging Tussen de Rijnen produceert dit jaar voor de tweede keer de buurtfilm. De anderhalf uur durende film gaat over Goeie Mie en wordt ondersteund door documentaires over de Leidse Gifmengster. De wijkvereniging is op zoek naar figuranten voor de massascènes die aanstaande zaterdag worden opgenomen in de Lokhorstkerk en tijdens het wijkfeest op 26 juni.

Maaike Lek ging in gesprek met Ingrid Moerman van de wijkvereniging Tussen de Rijnen en Goeie Mie expert.

Maria Catharina Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie, werd op 9 september in Leiden geboren. Hier woonde de seriemoordenares tot zij het gevang in ging. In het Guiness Book of World Records staat vermeld dat Swanenburg de grootste gifmengster aller tijden is. Ze vergiftigde in drie jaar tijd meer dan honderd van haar buurtgenoten van wie er zevenentwintig overleden, maar werd verdacht van het doden van meer dan negentig personen door vergiftiging.

De film wordt geregisseerd door Henry Hartevelt en vertelt het verhaal van een moderne Goeie Mie. “Het script is een ‘werkdocument’ en wordt als basis gevolgd. Daarbij is bewust ruimte gecreëerd om scènes toe te kunnen voegen die spontaan ontstaan of opduiken in de creatieve geest van met name Henny Hartevelt”, meldt de website van de wijkvereniging Tussen de Rijnen.

Figuranten

Veel scenes voor de buurtfilm over Goeie Mie zijn al opgenomen. “In een tehuis kan je mensen neerzetten, maar je kan moeilijk met z’n tienen in een kerk gaan zitten”, zegt Moerman. Ze is lid van de wijkvereniging en Goeie Mie expert.

Om de grote scènes te filmen is de wijkvereniging op zoek naar figuranten. Aanstaande zaterdag om 10.45 uur wordt er in de Lokhorstkerk een rouwdienst gefilmd. “We vragen wel of mensen stemmig gekleed komen. Geen rode of witte kleding”, aldus Moerman.

Op zondag 26 juni vindt het jaarlijkse wijkfeest plaats tussen de Rijnen. Ook hier wordt gefilmd voor de buurtfilm. “We zijn op zoek naar mensen die mee willen doen met de film. Ze hoeven niets zeggen, ze hoeven er alleen te zijn.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×