Begin dit jaar werden omwonenden van de Sumatrastraat tijdens een tweetal bijeenkomsten in Het Gebouw door de gemeente geïnformeerd over de plannen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Toch ook statushouders naar Sumatrastraat

Onder zware druk van een meerderheid van de Leidse raad onder aanvoering van de PvdA heeft wethouder Roos van Gelderen haar voorstel aangepast voor het opvangen van daklozen op het schoolplein van de voormalige Springplank school in de Sumatrastraat.

Chris de Waard sprak met wethouder Van Gelderen over de tijdelijke huisvestingslocaties waar de raad gisteren mee instemde.

In plaats van 16 uitstromers uit de opvang van De Binnenvest komen er nu een mix van daklozen, statushouders en gewone woningzoekenden. Net als op de drie andere locaties waar de raad even na middernacht toe besloten heeft. Dat zijn een terrein aan de Wassenaarseweg en het terrein van het Hoogheemraadschap aan de Voorschoterweg.

Van Gelderen hield lang vast aan haar voornemen om de locatie in de Sumatrastraat de eerste jaren exclusief te bestemmen voor daklozen. De nood bij De Binnenvest is groot en omdat bij de leegstaande school alle voorzieningen al aanwezig zijn, dacht Van Gelderen daar sneller dan elders de eerste mensen te kunnen onderbrengen. De buurt wilde dat niet en ook de gemeenteraad wil gewoon een spreiding van alle groepen over alle locaties. Beter voor de integratie en de sociale cohesie, zo vinden veel partijen.

Van Gelderen liet het er gisteravond uiteindelijk niet op aankomen. Een wijzigingsvoorstel van de PvdA met steun van een raadsmeerderheid werd niet ingediend, omdat de wethouder haar plan alsnog aanpaste. Er komen ook aan de Sumatrastraat nu zowel daklozen, statushouders als reguliere woningzoekenden. Volgens Van Gelderen heeft de aanpassing ermee te maken dat nader onderzoek heeft uitgewezen dat ook andere locaties snel in gebruik genomen kunnen worden.

Leiden Nieuws Politiek Vluchtelingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×