Onderzoek naar kanker, beïnvloeding tijdens de slaap en dieren in de kunst

SCIENCE 071 logo

Vandaag in de uitzending bij Science071: professor Andrea Evers over haar onderzoek naar de invloed van conditioneren op genezing. Welke rol kan slaap hierbij spelen? Daarnaast Marrigje Rikken over kunstenaars die misschien wel een beter beeld van dieren hadden dan wetenschappers in de 16de en 17de eeuw. Immunoloog Els Verdegaal vertelt over haar onderzoek naar tumoren die zich verstoppen voor het afweersysteem en nieuwe methodes om kanker efficiënter te bestrijden. Daarnaast Rosa Rupert met het laatste wetenschapnieuws. Luister het hieronder terug.

De kandidaat-promovendus Jelle van Leusden heeft een NWO-onderzoeksbeurs voor Uitmuntend Promotieonderzoek toegekend gekregen. Zijn begeleider is gezondheidspsychologe Adrea Evers en zij legt uit hoe je verwachtingen en de biologische klok kunt gebruiken bij de genezing van ziektes. 

Paradijsvogels hadden geen poten en zweefden constant in de lucht. Terwijl dit lange tijd het beeld van wetenschappers over deze  vogels was, schilderde kunstenaars de dieren al uiterst getrouw. Marrigje Rikken promoveerde op dit fenomeen waarbij kunstenaars in de 16de en 17de eeuw een beter beeld van de werkelijkheid lijken te hebben gehad dan wetenschappers. Wat is haar verklaring?

Een medicijn lijkt te werken en de tumor te doden, maar dan duikt die tumor weer op en laat zich niet nog een keer door dezelfde behandeling beetnemen. Immunoloog Els Verdegaal, verbonden aan het LUMC, verdiepte zich met haar onderzoeksgroep in dit probleem. Er werd ontdekt dat tumorcellen zich aanpassen aan het afweersysteem; ze spelen als het ware verstoppertje. Dr. Verdegaal hoopt dat dit inzicht de behandelingen op korte termijn kan verbeteren.

Het wetenschapnieuws werd deze week gebracht door redactrice Rosa Rupert. Ze vertelde ons over vrouwen die zichzelf minder citeren in wetenschappelijk werk, nieuwe regels in de Verenigde Staten die het voor universiteiten mogelijk maken drones te gebruiken voor onderzoek, de emotie die gepaard gaat met ‘keiharde cash’ en had tot slot ook nog twee apennieuwtjes: hoe reageren deze dieren bijvoorbeeld op horrorfilms?

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×