In november 2015 was Jonkers even terug in Leiden. Hij gaf toen een boeiende lezing in het Kamerlingh Onnes Gebouw aan studenten over zijn werk als vredesonderhandelaar in Syrië. (Foto: Chris de Waard).

Leidse vredesonderhandelaar geëvacueerd vanuit Zuid-Soedan

Leidenaar Jeffrey Jonkers was tot gisteren één van de naar schatting 100 Nederlanders in Zuid-Soedan. De vredesonderhandelaar werkte de afgelopen tien maanden in Syrië en Turkije en kwam enkele weken geleden naar het Afrikaanse land waar hij in dienst is van de Zuid-Sudanese Raad van Kerken. “Overmorgen zou ik er exact een maand zijn geweest,” laat Jonkers weten vanuit zijn hotel in Nairobi waar hij gisteren aankwam na zijn evacuatie uit hoofdstad Juba van het op de rand van een burgeroorlog verkerende land.

“Het is op zich fijn om hier te zijn, maar ook wel frustrerend”, zegt Jonkers die wel gewoon aan het werk blijft vanuit buurland Kenia: “Er is nu wel ‘window of opportunity’ zoals we dat noemen om toch weer een dialoog aan de gang te krijgen.” Jonkers hoopt dat de omstandigheden in Zuid-Sudan snel verbeteren zodat hij terug kan keren naar Juba waar vorige week een bloedig conflict uitbrak.

Vanuit zijn relatief veilige compound hoorde Jonkers daar de afgelopen dagen niet alleen het geratel van machinegeweren en pistoolschoten maar boven alles greep hem de enorme stroom vluchtende mensen aan. Moeders met koffers op hun hoofd, kinderen met huisraad, allemaal op weg naar die ene brug over de rivier de Nijl. Weg van het geweld, maar op weg naar een onzekere bestemming. “Het sterkte me des te meer in mijn besluit om te willen blijven en te helpen waar ik kon, in plaats van als buitenlander te worden gered”, zegt Jonkers. “Ik wil zo lang mogelijk bij de mensen blijven met wie ik hier werk.”

Maar uiteindelijk werd ook Jonkers verplicht geëvacueerd. Vanuit het veilige Kenia erkent hij dat de piloot die hem het land uitvloog misschien wel zijn leven heeft gered. “Maar ik ga zo snel mogelijk terug.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×