Rembrandt staat er nu nog een beetje kaal bij. Om middernacht krijgt hij een grote bloemenkrant omgehangen. (Foto: Chris de Waard).

Viering 410e verjaardag Rembrandt van Rijn

Voor de 15e keer wordt er vannacht om exact 00.00 uur een krans gehangen om het borstbeeld van Rembrandt van Rijn op de hoek van de Witte Singel en het Noordeinde. Tjeerd Scheffer en Ben Walenkamp organiseren het intieme eerbetoon aan Leidens beroemdste zoon elk jaar. Na het hijsen van de krans wordt er een toast uitgebracht met een jenevertje en klinkt het: “Rem, daar ga je”!

Chris de Waard blikt met Tjeerd Scheffer vooruit op het middernachtelijke feestje bij de Rembrandt-buste aan het Noordeinde.

2019 weer Rembrandtjaar

In 2019 viert Nederland weer een Rembrandtjaar. Met name Amsterdam en Leiden pakken flink uit rond de 350e sterfdag van de schilder. In Leiden onder meer met een expositie rond de Jonge Rembrandt in de Lakenhal, maar ook Scheffer en Walenkamp gaan zich vast warmlopen. Daarom is er vanaf volgend jaar ook weer een inhoudelijk programma rond de verjaardag van Rembrandt.

Rembrandt Experience

In 2019 wil Scheffer die drie jaar geleden samen Michael Breel, Ernst van Win en Chris Verplancke de stichting Rembrandt in Leiden oprichtte dat de Rembrandt Experience de deuren opent. De stichting ijvert voor zo’n plek in Leiden waar bezoekers alles over het leven van Rembrandt te weten kunnen komen. Bijvoorbeeld, zo vertelde Scheffer bij de presentatie van die ambitieuze plannen al eens, door een Rembrandt hologram die de bezoeker meeneemt door het Leiden waarin hij leefde.  Vooralsnog is er geen plek in beeld en richt de stichting zich op de fondsenwerving. Voor de realisatie van de Rembrandt Experience zijn enkele miljoenen euro’s nodig.

Cultuur Leiden RembrandtExperience


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×