De LUMC-Campus Den Haag-deelnemers aan de Summer Course Population Health Management 'Moving from volume to value' voor het gebouw van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. (Foto: PR).

Zomercursus volksgezondheid bij Haagse campus LUMC

Ongeveer dertig medische studenten en professionals namen afgelopen week deel aan de summercourse Population Health Management. Organisator was de LUMC-Campus Den Haag, die in maart van dit jaar van start ging. De cursisten presenteerden plannen om de gezondheid van mensen uit risicogroepen te verbeteren.

De deelnemers aan de zomercursus volgden de hele week lezingen, onder meer over de veranderingen in de zorg die momenteel plaatsvinden. Zo is er technisch steeds meer mogelijk, verandert de samenstelling van de bevolking en staan de voorkeuren van de individuele patiënt steeds meer centraal. De cursisten gingen ook langs bij deskundigen in de praktijk.

Hartinfarcten voorkomen

De deelnemers hadden een diverse achtergrond, van studenten geneeskunde tot huisartsen, GGD-medewerkers en medisch specialisten. Ze werkten in groepjes plannen uit om op een kosteneffectieve manier de gezondheid van kwetsbare doelgroepen te verbeteren. Afgelopen vrijdag presenteerden zij hun ideeën over onder meer suïcidepreventie, het voorkomen van hartinfarcten bij Hindostanen met diabetes en valpreventie bij ouderen.

Onderzoeksmaster

Een aantal van de plannen komt in aanmerking om daadwerkelijk gerealiseerd te worden, zo maakte Renée Barge bekend. Zij is lid van de raad van bestuur van MCH-Bronovo en bestuurslid van de LUMC-Campus Den Haag. Volgend jaar wordt de Summercourse Population Health Management weer georganiseerd. Dan van 3 juli tot 7 juli.

“We willen deze cursus laten uitgroeien tot een een onderzoeksmaster, die uit onderdelen bestaat die ook los te volgen zijn”, vertelt Mattijs Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan het LUMC en directeur-kwartiermaker van de LUMC-Campus Den haag.

LUMC-Campus Den Haag is een gezamenlijk initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Haagse Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ-ziekenhuizen) MCH-Bronovo en het HagaZiekenhuis, de Universiteit Leiden, de Gemeente Den Haag en GGD Haaglanden. De initiatiefnemers willen met kennis en netwerken bijdragen aan het aanpakken van complexe gezondheidsproblematiek van kwetsbare bevolkingsgroepen in een grootstedelijke, multi-etnische omgeving.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×