Het afschieten van ganzen Ā wordt in Zuid-Holland te lichtzinnig toegestaan, zo vinden 15 natuurorganisaties die daarom de provincie voor de rechter slepen. (Archieffoto: Sleutelstad).

Natuurorganisaties naar rechter wegens afschot ganzen

De Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland gaat samen met veertien andere natuurorganisaties in beroep tegen de ontheffing die de provincie Zuid-Holland heeft afgegeven aan jagers voor het doden van winterganzen. De natuurorganisaties vinden dat de provincie jagers teveel mogelijkheden geeft voor het schieten van kolganzen en grauwe ganzen in de winterperiode.

De provincie wil het schieten van deze ganzen toestaan om schade aan landbouw te voorkomen. In de winter verblijven er veel trekganzen in Nederland die in de zomer weer naar de noordelijke streken trekken om daar te broeden.

Kolgans

Eerder maakten de natuurorganisaties al bezwaar tegen deze ontheffing van de provincie. De bezwarencommissie gaf hen gelijk in de kritiek dat de ontheffing jagers de mogelijkheid biedt om al voor zonsopkomst ganzen te schieten, terwijl wet- en regelgeving dat niet toestaat. De provincie heeft dit advies naast zich neergelegd en de ontheffing niet aangepast. De natuurorganisaties vinden dit onacceptabel en vechten de ontheffing daarom nu.

De natuurorganisaties betwijfelen ook of het schieten van ganzen leidt tot minder schade. Zo staat de ontheffing bijvoorbeeld het gebruik van lokganzen toe. In hun beroep wijzen de natuurorganisaties erop dat hierdoor het risico groot is dat ganzen juist naar percelen toe worden getrokken die gevoelig zijn voor schade.

Ook geven de organisaties aan dat er nog geen rustgebieden voor ganzen zijn ingesteld. Dit betekent dat ganzen overal geschoten of verstoord mogen worden. Het verjagen en schieten van ganzen leidt er daardoor alleen maar toe dat ganzen steeds van de ene naar de andere plek worden gejaagd, in plaats van dat zij naar plekken geleid worden die ongevoelig zijn voor schade.

Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×