Dierenpartij wil verkoopverbod levende krabben

De gemeente Leiden moet de verkoop van levende krabben en kreeften op de Leidse markt verbieden. Dat vindt de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter van de partij Dick de Vos is overigens in het algemeen wel tevreden over het dierenwelzijn in Leiden. Zo liet hij weten in een reactie op de evaluatie van de nota dierenwelzijn.

In 2012 werd de nota dierenwelzijn opgesteld. Daarin zijn concrete acties opgenomen om het dierenwelzijn in Leiden te verbeteren. Onlangs heeft er een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden en volgens wethouder Robert Strijk gaat het op de hoofdlijnen goed.

De Partij voor de Dieren is het met de wethouder eens dat er sinds 2012 grote stappen zijn gemaakt. De Vos heeft nog wel een aanvullend wensenlijstje. “Ik vind het bijvoorbeeld erg raar dat we nog steeds levende krabben en kreeften op de markt verkopen. Je mag geen levende huisdieren in de etalage laten zien om impulsaankopen te voorkomen, maar je mag wel dieren die overduidelijk lijden op de Leidse markt verkopen. Daar zou ik nog wel eens een goed gesprek over willen voeren.”

Vuurwerkvrije zones

Ook heeft De Vos in de gemeenteraad het voorstel neergelegd om de vuurwerkvrije zones in Leiden uit te breiden. Inmiddels zijn dat er acht, maar volgens de fractievoorzitter is er roep om meer. Daarom vroeg hij de burgemeester om alle parken en groene stroken vuurwerkvrij te verklaren. Volgens de burgemeester is dit voorstel echter niet te handhaven. De Vos: “Volgens mij is het juist heel duidelijk: niet op het gras, wel op de verharde weg. Helaas ging de burgemeester daar niet in mee, maar hij staat open voor suggesties van plekken waar het wel haalbaar is.”

Na de zomer wordt er verder gesproken over de mogelijkheden om de vuurwerkvrije zones uit te breiden. “En dat moet ook, want voor de volgende jaarwisseling willen we het hebben geregeld. Het gaat niet alleen om dierenwelzijn, maar ook om menselijke overlast en milieuvervuiling”, aldus De Vos.

Chris de Waard sprak met wethouder Robert Strijk over de tussentijdse evaluatie van de nota dierenwelzijn.

Reanne van Kleef sprak met Fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de Dieren over dierenwelzijn in Leiden.

Politiek Verkoopverbod levende krabben en kreeften


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×