Dierenpartij wil verkoopverbod levende krabben

18

De gemeente Leiden moet de verkoop van levende krabben en kreeften op de Leidse markt verbieden. Dat vindt de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter van de partij Dick de Vos is overigens in het algemeen wel tevreden over het dierenwelzijn in Leiden. Zo liet hij weten in een reactie op de evaluatie van de nota dierenwelzijn.

In 2012 werd de nota dierenwelzijn opgesteld. Daarin zijn concrete acties opgenomen om het dierenwelzijn in Leiden te verbeteren. Onlangs heeft er een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden en volgens wethouder Robert Strijk gaat het op de hoofdlijnen goed.

De Partij voor de Dieren is het met de wethouder eens dat er sinds 2012 grote stappen zijn gemaakt. De Vos heeft nog wel een aanvullend wensenlijstje. “Ik vind het bijvoorbeeld erg raar dat we nog steeds levende krabben en kreeften op de markt verkopen. Je mag geen levende huisdieren in de etalage laten zien om impulsaankopen te voorkomen, maar je mag wel dieren die overduidelijk lijden op de Leidse markt verkopen. Daar zou ik nog wel eens een goed gesprek over willen voeren.”

Vuurwerkvrije zones

Ook heeft De Vos in de gemeenteraad het voorstel neergelegd om de vuurwerkvrije zones in Leiden uit te breiden. Inmiddels zijn dat er acht, maar volgens de fractievoorzitter is er roep om meer. Daarom vroeg hij de burgemeester om alle parken en groene stroken vuurwerkvrij te verklaren. Volgens de burgemeester is dit voorstel echter niet te handhaven. De Vos: “Volgens mij is het juist heel duidelijk: niet op het gras, wel op de verharde weg. Helaas ging de burgemeester daar niet in mee, maar hij staat open voor suggesties van plekken waar het wel haalbaar is.”

Na de zomer wordt er verder gesproken over de mogelijkheden om de vuurwerkvrije zones uit te breiden. “En dat moet ook, want voor de volgende jaarwisseling willen we het hebben geregeld. Het gaat niet alleen om dierenwelzijn, maar ook om menselijke overlast en milieuvervuiling”, aldus De Vos.


Chris de Waard sprak met wethouder Robert Strijk over de tussentijdse evaluatie van de nota dierenwelzijn.


Reanne van Kleef sprak met Fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de Dieren over dierenwelzijn in Leiden.

Delen

18 reacties

   • Het gaat om de verkoop van levende krabben en kreeften. Wanneer men vlak voordat de kreeft de pan in gaat een mes door het hart van de kreeft steekt is deze met het minst mogelijke lijden in een keer dood. Resultaat is hetzelfde.

 1. DICK DE VOS SINTERKLAAS met zwarten pieten .en dan kerstbomen in leiden !
  Met de kerst eten wij KONIJN en KRABBEN vlees en DAN vuurwerk !
  Maak je borst maar nat DICH DE VOS !
  Groetjes uit leiden .

   • Wat ik wil zeggen is laat de mensen zelf beslissen wat ze eten er word te veel verboden! 1 geen kerstboom 2 geen vuurwerk 3 geen krabben PZ wat is 4 ???

 2. Mosselen leven ook nog als je ze kookt, maar die hebben dan geen oogjes

   • Dat is inderdaad de achterliggende gedachte van deze post. Is het minder wreed dat mosselen ook nog leven of is het even wreed maar doen we daar niet moeilijk over omdat zij geen oogjes hebben en dus minder te verpersoonlijken zijn? Draag liever bij aan de discussie ipv iedereen persoonlijk met een sarcastische opmerking af te vallen.

    • Piet Pekelharing op

     Nee, dat is niet even wreed. Mosselen hebben geen hersenen en dus geen gevoel.

 3. goed gezegd Dick de Vos. zoveel zaken waar andere partijen nog niet eens aan denken positief veranderd sinds de Partij voor de Dieren in de gemeente raad zit.

 4. F. Hagedoorn op

  Wat hier knelt, is dierenwelzijn, martelen van dieren tot een langzame dood.
  Krab en kreeft komen immers uit een aquatisch milieu (water, kieuwen, net zoals vissen).
  Ter vergelijking: je biedt op de markt toch ook geen levende konijnen, runderen of varkens aan in een aquarium of waterbassin ? Met een langzame verdrinkingsdood ?

 5. Een levende krab of kreeft in kokend water is binnen 15-20 seconden dood. Mosselen hebben inderdaad geen hersenen, maar wel 3 zenuwknopen. Oesters hebben ook geen hersenen en worden levend en rauw opgegeten. Ik ben het eens met Paboeka: het halal slachten van dieren is veel wreder. Het vindt plaats door de halsslagaders door te snijden en het dier te laten leegbloeden. Dat sterfproces duurt langer dan een krab in kokend water.

  • Piet Pekelharing op

   Een doodsstrijd van 15 a 20 seconden lijkt mij anders ook al verschrikkelijk. Bij het halal of koosjer slachten is volgens mij niet zozeer van belang hoe lang het duurt voor het dier dood is, maar vooral hoe lang het duurt voordat deze het bewustzijn verliest.

 6. Waar het om gaat is de minachting voor ‘alles wat leeft en bloeit en ons altijd weer boeit’ en het daaruit voortvloeiende gebrek aan respect. De achteloosheid waarmee met de schepselen god’s wordt omgegaan.
  Denk daar maar eens over na voor je hier reageert. Op voorschrift van Ome Koos minimaal een halve dag.

 7. Piet Pekelharing op

  Gelukkig wordt in Leiden de komkommertijd tenminste nog wel in acht genomen.

  Pieter Paulus Pekelharing, beoogd voorzitter Stichting Behoud Komkommertijd

 8. @Ome Koos, Het getuigt inderdaad niet van respect voor dieren, wanneer die onder zinloos lijden worden afgemaakt. Daar zijn we het wel over eens.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline