Directeur Meta Knol van Museum De Lakenhal en inmiddels oud-directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum hebben in 2014 een samenwerkingsconvenant getekend. Deze bruikleen is daar onderdeel van. (Archieffoto: J.P. kranenburg).

Laatste Oordeel van Lakenhal naar eregalerij Rijksmuseum

Het 16de-eeuwse meesterwerk Laatste Oordeel van Lucas van Leyden is vanaf 23 augustus twee jaar lang te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het monumentale drieluik wordt ook wel ‘De Nachtwacht van de zestiende eeuw’ genoemd. Het schilderij laat zien hoe de doden op de Dag des Oordeels opstaan uit hun graven om hun lotsbestemming te bereiken. e worden meegevoerd door lieflijke engelen of door duivelse figuren.

Het drieluik is het absolute topstuk van Museum De Lakenhal in Leiden. Het is nog tot 19 augustus te zien in Leiden, daarna verhuist het naar het Rijksmuseum vanwege de restauratie en uitbreiding van Museum de Lakenhal die waarschijnlijk komend najaar begint.

Rembrandt en Lucas van Leyden

Lucas van Leyden wordt gezien als de wegbereider van de Renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Al vroeg wordt hij in heel Europa gezien als wonderkind vanwege zijn sublieme etsen en tekeningen. Als tekenaar, graficus en schilder was hij een belangrijke inspiratiebron voor vele generaties schilders, waaronder Rembrandt van Rijn. Rembrandt bracht zijn jeugdjaren door in Leiden en zette er zijn eerste stappen in het schildersvak. Vanaf eind zestiende eeuw tot de verhuizing naar Museum De Lakenhal in 1874, was het Laatste Oordeel onafgebroken te zien in het Leidse stadhuis. Daar moet Rembrandt het zeker hebben gezien. De presentatie in het Rijksmuseum biedt straks een unieke kans om het drieluik op de Eregalerij te tonen in de context van de meesterwerken van Rembrandt.

Educatieve projecten

Het Rijksmuseum heeft het altaarstuk ook opgenomen in het educatieve programma met onder andere een speciale ‘inzoomer’ en als onderdeel van de multimediatour. Daarnaast biedt het Rijksmuseum alle basisscholen in Leiden gratis vervoer naar Amsterdam aan. Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum willen met deze samenwerking alle kinderen voor hun twaalfde jaar kennis laten maken met Rembrandt en Lucas van Leyden.

Drieluik met het Laatste Oordeel

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×