Leidse Hortus botanicus heeft zelfmoordplant

2

Hij behoort tot de familie van de brandnetels. De Dendrocnide moroides. Maar het is wel met recht het grote broertje, want de Gympie Gympie, zoals de plant in de volksmond ook wel genoemd wordt, kan uitgroeien tot een boom van wel drie tot vier meter hoog. Sinds kort groeit de plant ook in Leiden. Veilig achter glas in de hortus botanicus.

Ook qua pijn is de plant de gewonde brandnetel verreweg de baas. Wie in aanraking komt met de brandharen van deze netel kan rekenen op helse pijnen die twee maanden kunnen aanhouden. Niet voor niets wordt het ook wel de zelfmoordplant genoemd. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen de pijn niet meer konden verdragen.

In het wekelijkse wetenschapsprogramma Science071 van Sleutelstad vertelde kaschef Rogier van Vugt van de hortus vorige week uitgebreid over de pijnlijkste plant ter wereld.

Ook voor de medewerkers van de Leidse hortus is het oppassen geblazen nu ze de pijnlijke plant in huis hebben gehaald. Zelfs afgevallen blaadjes kunnen de hevige pijn veroorzaken, dus zomaar even oprapen is er niet bij.

Delen

2 reacties

  1. Piet Pekelharing op

    Zouden we het gazonnetje van de Villa Eikenhorst daarmee niet kunnen inzaaien?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline