Kaschef Rogier van Vugt van de Hortus Botanicus kwam het plantje tegen op veilingsite Ebay en stopte het in het winkelmandje. (Foto: Hortus Leiden).

Leidse Hortus botanicus heeft zelfmoordplant

Hij behoort tot de familie van de brandnetels. De Dendrocnide moroides. Maar het is wel met recht het grote broertje, want de Gympie Gympie, zoals de plant in de volksmond ook wel genoemd wordt, kan uitgroeien tot een boom van wel drie tot vier meter hoog. Sinds kort groeit de plant ook in Leiden. Veilig achter glas in de hortus botanicus.

Ook qua pijn is de plant de gewonde brandnetel verreweg de baas. Wie in aanraking komt met de brandharen van deze netel kan rekenen op helse pijnen die twee maanden kunnen aanhouden. Niet voor niets wordt het ook wel de zelfmoordplant genoemd. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen de pijn niet meer konden verdragen.

In het wekelijkse wetenschapsprogramma Science071 van Sleutelstad vertelde kaschef Rogier van Vugt van de hortus vorige week uitgebreid over de pijnlijkste plant ter wereld.

Ook voor de medewerkers van de Leidse hortus is het oppassen geblazen nu ze de pijnlijke plant in huis hebben gehaald. Zelfs afgevallen blaadjes kunnen de hevige pijn veroorzaken, dus zomaar even oprapen is er niet bij.

Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×