Plastic Soup Surfer (Foto: PR).

Plastic Soup Surfer in actie voor uitbreiding statiegeld

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga gaat op een surfboard in de vorm van een PET-fles en gemaakt van PET-flessen de Noordzee oversteken. Met deze recordpoging geeft de Leidenaar het startschot van een campagne om een uitbreiding van het statiegeld op kleine plasticflesjes mogelijk te maken. Als de wind goed is begint de surfer in augustus aan zijn tocht.

Het doel van de campagne is om 40.000 handtekeningen te verzamelen. Hiermee wil Tinga naar de Tweede Kamer om het onderwerp daar op de agenda te krijgen.

Kleine plasticflesjes staan in de top drie van meest gevonden afvalitems op het strand en hebben een grote bijdrage aan het plasticprobleem in de zee. Statiegeld moet mensen stimuleren om ook deze flesjes te recyclen. In Scandinavische landen, Duitsland en sommige Amerikaanse staten is statiegeld op kleine flesjes al ingevoerd. Tinga pleit ervoor om dit systeem ook in Nederland in te voeren.

Expeditie

De oversteek van Scheveningen naar Engeland wordt meteen een recordpoging: de surfer zal een aanval doen op het snelste kitesurf oversteek record van 7 uur en 53 minuten. Daarnaast wordt het de eerste oversteek van de Noordzee ooit op een draagvleugel-kitesurfboard. Met de recordpoging wil Tinga een breed publiek bereiken om de bewustwording van de gevaren van de ophoping van plasticafval in de zeeën te vergroten. Ook wil hij een lesprogramma ontwikkelen voor middelbare scholen waarin de recordpoging als aansprekend achtergrond verhaal wordt gebruikt.


Het aankondigingsfilmpje van de expeditie waarin duidelijk wordt wat draagvleugel kitesurfen is. (Video: Eelke Dekker).

Crowdfunding

Tinga wil de expeditie bekostigen door middel van crowdfunding. Als de teller op 5.500 euro staat kan de expeditie doorgaan. Bij 11.000 euro wordt er ook een educatieve film gemaakt. Inmiddels is er al bijna 5.000 euro opgehaald.

Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×