Amnesty in actie tegen politiegeweld in Rio

27

Amnesty International grijpt de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aan om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Brazilië. “Grote sportfestijnen horen vrij van mensenrechtenschendingen te zijn. Rio had een slechte generale repetitie met het WK Voetbal in 2014 en daarom roepen we de autoriteiten dit keer op om dodelijk politiegeweld te voorkomen en vreedzame demonstraties van Brazilianen toe te laten,” zegt Gerard van der Veer van Amnesty Leiden.

Een aanklacht tegen politiegeweld in Rio de Janeiro in deze video van Amnesty International.

De Leidse afdeling van Amnesty International voert zaterdag actie in de pop-up Buurt bij Leiden Centraal. “Om het appel aan de Braziliaanse autoriteiten kracht bij te zetten, roepen we als Leidse afdeling alle Leidenaars op om hun handtekening te zetten onder een petitie van die strekking.

Omdat Rio de Janeiro ook staat voor zon en zomerse sferen komen ook de plezierige kanten van de Braziliaanse stad aan bod. Gratis optredens, een verrassingsact en ook kunnen bezoekers van De Buurt deelnemen aan een kleine quiz. “Met een verkoelende prijs voor iedereen die alle antwoorden goed heeft,”

Amnesty is zaterdag 30 juli van 11.00 uur tot en met 17.00 uur aanwezig in De Buurt.

Delen

27 reacties

 1. Harry Dent op

  Mensenrechten zijn uiteraard een belangrijk onderdeel in en rondom deze Spelen. Dit sportevenement kost Brazilie maar liefst 5 miljard dollar, terwijl het land in een economische depressie terecht gekomen is. De staat Rio Janeiro waar de Spelen plaatsvinden is zelf technisch failliet en moet zijn hand ophouden bij de federale overheid. Niet om de eigen bevolking een beter leven te geven, nee om de bouwprojecten voor de Spelen op tijd af te kunnen krijgen! De politieke arena in Brasilia is in chaos na de val Rousseff. Door de wereldwijde grondstoffen deflatie en teveel dollar leningen (carry trade) onder de vorige president Lula is de Braziliaanse economie op de rand van afgrond gekomen. De verarmende bevolking komt hiertegen nu in verweer door toenemende werkloosheid, (drugs)criminaliteit, groeiende sloppenwijken, honger maar vooral tegen de grootschalige corruptie bij de federale overheid. Ook de corruptie rondom deze Spelen. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat een zo verarmd land zulke Spelen nog kan organiseren terwijl de bevolking in armoede ondergedompeld wordt. Sporters en bezoekers moeten zelfs hun airco in de hotels betalen zo neipend is de geldnood van Rio. Het geeft aldus weer hoe verrot de wereldwijde politieke en economische orde is met name door het sinds 1990 overheersende neoliberalisme. Deze stroming verrijkt met name de (politieke) elite, verarmt de middenklasse en vertrapt de werklozen, daklozen en immigranten. De kentering in Brazilie is duidelijk gezien de val van politieke kopstukken en de opstand van het volk tijdens de te dure Spelen aldaar. Maar ook elders broeit het onder de bevolkingen gezien de opkomst van Trump, LePen, Afd, e.a.

  • PR Amnesty Leiden op

   Dag Jaco,

   Vele wegen leiden naar Rome. De kleine Braziliaanse afdeling van Amnesty International voert op dit moment acties uit in Rio zelf (bijv. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/07/brazil-amnesty-international-activists-deliver-body-bags-to-rio-2016-organizers/). De petitie is een veel gebruikte actievorm door Amnesty International, net zoals het brieven schrijven voor individuele mensen. Het werkt via ‘naming and shaming’, autoriteiten een ongemakkelijk gevoel bezorgen, doordat we hun vuile was buiten hangen. Die petitie wordt in vele landen ‘uitgezet’ en het resultaat wordt publiekelijk aangeboden. Weigert men de dozen in ontvangst te nemen, dan maakt Amnesty ook daar een PR-moment van. Zo houden we de zaak in de publieke aandacht. Maar soms reageren partijen op de inhoud. Zo bracht Amnesty International in 2015 een rapport ‘You killed my son’ uit, over politiegeweld in Rio-stad. De autoriteiten van Rio hebben enkele van Amnesty’s aanbevelingen overgenomen. Zo is een parlementaire commissie een onderzoek begonnen naar doden als gevolg van politieoperaties. En de politiechef van Rio kondigde aan dat het onderzoek naar het dodelijke geweld zal worden uitgevoerd door de afdeling Moordzaken en niet langer door de lokale politiebureaus. Ook is er een instantie in het leven geroepen die de openbaar aanklager adviseert over externe controle van de politie. Kleine stapjes, inderdaad. Maar vele kleine stapjes maken een grote.

 2. En de russische sporters zijn weer de pineut, die uit de oekraine niet. Over mensenrechten gesproken.

  • Piet Pekelharing op

   Oh, daar had ik nog niet aan gedacht. Vergeet die honderdduizenden die onder zeer erbarmelijke omstandigheden in sloppenwijken moeten leven. De Russische sporters zijn het echte slachtoffer. Goh, ik zou er bijna nog medelijden met krijgen.

 3. maarten kersten op

  De schone Russische sporters zijn dus níét de pineut ! Van Oekraïense doping-neut-drinkers en staatsmethodes om doping te verbloemen is nu toch geen sprake??! Harry en Amnesty hebben het terecht over misstanden in Brazilië. Piet pekelt Maarten X hier goed in….

 4. ron middelkoop op

  Staat er weer wat in de picture en daar heb je amnesty weer, anders hoor je nauwelijks wat van ze
  Pelen os zijn al 5 jaar in brasil bekend en favellas zijn er al veel langer, maar dan hoor je nauwelijks iets
  Linkse nichtenbende amnesty en de rest

  • PR Amnesty Leiden op

   Beste meneer Middelkoop, het was misschien zuiverder geweest als u geschreven had “Anders hoor IK nauwelijks wat van ze”. Want Amnesty International is vaak in het nieuws. Deze week nog haalde Amnesty Nederland de ergernis van sommige Turkse Nederlanders over zich heen, door zorgelijke berichten over marteling en in enkele gevallen verkrachting van gevangen genomen Turken na de coup in Turkije openbaar te maken, verzameld door Amnesty-onderzoekers in Turkije.
   *
   Amnesty International opereert al een tijd in een internationale coalitie die nastreeft dat megasportevenementen, zoals wereldkampioenschappen voetbal en de Olympische Spelen, ‘mensenrechtenproof’ georganiseerd worden. Ook daarover kan, wie de moeite neemt, geregeld iets lezen.
   *
   Wat Amnesty INternational in Leiden betreft: we zijn vrijwilligers en roeien met de riemen die we hebben. September 2015 hadden we een actie #RefugeesWelcome op het Stadhuisplein, op 10 december een succesvolle Schrijfmarathon in de leeszaal van het Stadhuis en in maart dit jaar waren vele collectanten en wijkhoofden in de weer om geld in te zamelen voor het werk van Amnesty International, dat geen geld van overheden aanneemt. Nooit in het lokale nieuws maar al jaren een succes, is het mensenrechtenonderwijs verzorgd door educatiemedewerkers van Amnesty Leiden op Leidse basisscholen (groep 7/8) en middelbare scholen. Dat kan gaan over kinderarbeid, discriminatie/pesten, vluchtelingen of mensenrechten/kinderrechten in het algemeen (de scholen maken hun wensen kenbaar). Tot slot zijn vrijwilligers van Amnesty Leiden betrokken bij de maandelijkse voorstellingen van Movies That Matter on Tour in het Kijkhuis. Eens per maand een film of documentaire over een mensenrechtenkwestie, met een gesprek met een expert/gast na afloop – wie wil dat nu niet?!.
   *
   Neem anders eens een kijkje op onze website, http://www.leiden.amnesty.nl/
   *
   Vriendelijke groet
   PR Amnesty Leiden

  • PR Amnesty Leiden op

   P.S: we stellen vast dat u ‘links’ en ‘nicht’ samenvoegt. Hoewel erg vaag in uw verzuchting (“Amnesty en de rest”), wekt u de indruk iets tegen homoseksualiteit te hebben.
   *
   U bent er mee bekend dat de ‘rechtse heterobende’ in Nederland en elders het niet discrimineren van homoseksuele medelanders hoog in het vaandel heeft staan als eigen verdienste? Uw politieke en morele sympathieën worden er niet duidelijker op.
   *
   In elk geval keert Amnesty Leiden zich fel tegen het discrimineren van mensen op basis van hun seksuele voorkeuren. Misschien zou u uw gedrag onder de loep willen nemen?.

 5. Dhr. G van der Veer zal dit wel niet gratis doen. Hij zal wel weer een rekening sturen voor zijn werkzaamheden als Freelance publicist/redacteur. Ach je moet toch ergens van leven. je zoekt gewoon een onderwerp en je hebt weer inkomen. Toch wel een sluwe vos die v.d. Veer.

  • PR Amnesty Leiden op

   We kunnen uw zorgen wegnemen (of u teleurstellen?). Dhr. Van der Veer zet zich onbezoldigd in voor Amnesty Leiden, net zoals onze overige vrijwilligers.

  • PR Amnesty Leiden op

   Wat is precies je bezwaar tegen het feit dat Amnesty Nederland een landelijk bureau heeft, met enkele bezoldigde medewerkers? Wij vinden het vreemd, heel puiteins, om te verlangen dat mensen zich full time voor goede doelen inzetten zonder daarvoor een inkomen te mogen ontvangen.
   *
   Misschien wilde je het bekende vooroordeel van De Zakkenvuller van stal halen? Misschien ben je ermee bekend dat het salaris van de heer Nazarski, de directeur van Amnesty Nederland, onder de Balkenendenorm ligt. Misschien is dat de reden dat je hem niet letterlijk het verwijt maakt maar je insinuatie vaag houdt (‘veel bestuurders van goede doelen’).
   *
   Vele, vele mensen menen goede doelenmedewerkers als zakkenvullers te kunnen ontmaskeren. Het lijkt er soms op dat ze de wereld overzichtelijk willen houden. Iedereen is egoïst, altruïsme is verkapt eigenbelang (behalve hun eigen te hoop lopen tegen dit of dat). Omdat ook dhr Nazarski met de regelmaat van de klok door deze en gene het verwijt wordt gemaakt te ruim te leven van het goede doel, is de vraag opgenomen bij de veelgestelde vragen: https://www.amnesty.nl/over-amnesty/veelgestelde-vragen/wat-verdient-de-directeur-amnesty.

 6. Dit is weer een van de vele nikszeggende en nauwelijks iets opbrengende acties van Amnesty. Ik zou wel is willen weten wat Dhr v.d.Veer jaarlijks in rekening brengt bij deze organisatie. Men is daar toch zo transparant, dan moet dit toch geen probleem zijn. Of komt hierna weer een ontwijkend antwoordt of een wedervraag.

  • Piet Pekelharing op

   Maar wat is nu eigenlijk uw bezwaar tegen de onderhevige petitie? Wat is er mis mee om de Braziliaanse overheid op te roepen om:

   Take all appropriate measures to prevent the use of unnecessary and excessive force by law enforcement officials, especially firearms and the so-called “less lethal” weapons;
   Ensure that there are no undue restrictions on the rights to freedom of expression and peaceful assembly ahead of and during the Rio 2016 Olympics;
   Ensure that public security operations in the favelas and marginalized communities, including the temporary deployment of the military, do not result in any kind of abuse;
   Put in place specific accountability mechanisms for both police and the military involved in public security operations ahead of and during the games, including specific and safe mechanisms for people to denounce eventual abuses without fear of reprisals;
   Guarantee a timely, thorough, impartial and independent investigation of cases of human rights violations, especially killings by law enforcement officials, and that those suspected of criminal responsibility are brought to justice in ordinary tribunals;
   Ensure that all security forces taking part in public security operations ahead of and during the Rio 2016 Olympic games (including the armed forces) receive adequate training in line with the “UN Basic Principles on the use of force and firearms by law enforcement officials” and the “Code of conduct for law enforcement officials”. ?

   En waarom vindt u het zo belangrijk om te weten wat een Van der Veer de organisatie kost? U hoeft zijn onkosten of eventuele vergoeding (die overigens niet bestaat. Deze heef u immers zelf verzonnen) toch niet te betalen?

 7. P.s. nog een vraag: is G v.d. Veer: PR Amnesty Leiden. Gezien de stijl van schrijven moet dit het haast wel zijn.

 8. Maar wat is nu eigenlijk uw bezwaar tegen de onderhevige petitie? Wat is er mis mee om de Braziliaanse overheid op te roepen om: Piet dacht dat je wat realistischer was. Zo kan je bijna elke natie wel voor iets oproepen. Hou is op met dat beter wetende vingertje. Straks zal ik wel weer krijgen van als je zelf in zo situatie zit dan piep je wel anders. Helaas voor de Uwe zit ik niet in die situatie. We slaan volkomen door op dit punt. Maar ja, er zijn mensen die aan dit soort acties, petities wel weer een vette boterham verdienen.

  p.s. Ik had nog een vraag aan G v.d. Veer openstaan ( die hoeft onze piet niet te beantwoorden want hij kan dat niet weten) of is die misschien opgepakt in Brazilië voor het houden van een petitie. Hoop dat die dan vrij snel vrijkomt want ik mis hem.

  • Piet Pekelharing op

   Er is niets, maar dan ook totaal niets mis met dit soort petities. Het is een kleine moeite om uw naam, woonplaats en e-mailadres in te vullen. Of het helpt? Een oud Nederlands gezegde is van toepassing: “Baat het niet, dan schaadt het niet.”

   Er is overigens niemand die een vette boterham verdient aan de organisatie van deze petitie. Trouwens waar zou het geld vandaan moeten komen?

   • Een Leids burger op

    “Baat het niet dan schaadt het niet?” De kost gaat meestal voor de baat uit hoor. Daar moet men niet al te lichtVEERdiG over doen natuurlijk.
    ***
    Leuk zo’n actie maar verwacht niet dat de Braziliaanse regering en politie daar van die petitie onder de indruk zullen zijn……En komt er ook nog een petitie tegen Erdogan e.d.? Of vind amnesty dat niet nodig? Enz. enz.

    • Piet Pekelharing op

     Welke kost?

     Het staat u overigens vrij om zelf een petitie tegen Erdogan op poten te zetten.

    • PR Amnesty Leiden op

     Uw opinie verraadt dat u zich nauwelijks tot niet in Amnesty’s Internationals inspanningen in het algemeen verdiept heeft. Net zomin als in de inspanningen gericht op Turkije in het bijzonder. Tot overmaat van ramp ontbreekt zelfs de door u gelaakte ‘ontbrekende petitie gericht op Erdogan “en dergelijke” niet. Tekent u hem?

     http://www.amnesty.nl/NoodtoestandTurkije

    • PR Amnesty Leiden op

     Geachte ‘Leids burger’, uw verwijt van selectieve verontwaardiging (‘Amnesty hoor je wel over land X, maar niet over verschrikkelijk land Y’) behoort tot de standaardverwijten gemaakt door ongeïnformeerde of politiek zeer fanatiek één positie toegedane burgers. U meende dat Amnesty International Turkije geen aandacht schenkt.
     *
     Niets is minder waar en Amnesty’s lopende en recente Turkije-petitie roept een storm van reacties op van Turkije-sympathisanten. Het Facebook-team van Amnesty International Nederland (dus niet Leiden) reageert als volgt op mensen als u:
     *
     “Lieve mensen, nogmaals bedankt voor de vele al dan niet aardige commentaren! Wij moedigen discussie hier aan, dus ga vooral door, maar we vragen je wel om netjes te blijven: schelden, beledigen, hatelijke opmerkingen etc worden verwijderd. We krijgen veel terugkomende vragen. En voor wie de moeite wil nemen om dit even te lezen, daarop hier een kort antwoord:
     *
     ## 1 – waarom zeggen jullie niks over Frankrijk / Irak / Papua / Mali / Palestijnen / ander land? – Facebook is niet onze enige manier om berichten de wereld in te krijgen. We zitten op Twitter en hebben een website (amnesty.nl). Als je daar het land intikt waarover je denkt dat we nooit iets hebben gezegd, komt er vast informatie naar boven
     *
     ## 2 – Amnesty is een politiek onafhankelijke organisatie, we krijgen voor ons onderzoek en onze acties geen subsidie van de overheid of enige politieke partij. We spreken ons niet uit vóór of tegen een coup, of over de politieke situatie in een land, wél over mensenrechtenschendingen. We werken voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen wereldwijd, ook in eigen land. Mensenrechten zijn universeel, wat betekent dat ze voor ieder mens gelden, zelfs/ook voor bijvoorbeeld criminelen, hoe lastig dat soms ook te bevatten is.
     *
     ## 4 Wij roepen niet zomaar wat, onze beweringen worden altijd gestaafd door gedegen onderzoek door onze onderzoekers en medewerkers ter plekke. Amnesty-onderzoekers in Turkije spraken o.a. met artsen, gevangenismedewerkers, slachtoffers. Gegevens worden gecheckt en dubbel gecheckt voor we het naar buiten brengen
     *
     Tot slot: onze Rio-actie gisteren oordelen wij een succes. Foto’s en een kort verslag zijn voor de leifhebber te zien op https://www.facebook.com/Amnesty-International-Leiden-193360757488113/photos/?tab=album&album_id=628387070652144

 9. Of zo’n petitie serieuze politieke effecten te weeg brengt, betwijfel ik zeer. De aandacht die de internationale media er aan geven zal bepalend zijn. Dat een directeur van een grote internationale organisatie als Amnesty International een jaar salaris krijgt van 3 x modaal, vind ik niet echt exorbitant, of on-ethisch. De directeuren van bij voorbeeld het KWF, of de Hartstichting vangen veel meer. Het ging mij meer om de suggestie dat Amnesty alleen draait op de activiteiten van onbetaalde vrijwilligers. Dat is feitelijk niet zo en die suggestie moet ook niet gewekt worden.

  • PR Amnesty Leiden op

   Dag Emile, onder Jaco (een stuk naar boven) vind je een antwoord hoe de petitie-actie ónderdeel is van een rééks actiemiddelen die Amnesty International inzet om het doel te bereiken. Een laatste instrument/actiemiddel waren we nog vergeten. Amnesty International oefent met ‘Snelle Reactie’-teams. Die nemen getuigenissen op soms enkele dagen nadat slachtpartijen hebben plaatsgevonden, om zo de internationale gemeenschap onder druk te zetten, wanneer die verkiest ‘niet te weten wat gebeurd is’. Tijdens de Olympische Spelen wordt dat team ook ingezet. Medewerkers zijn gestationeerd in de sloppenwijken in Rio en op andere strategische plekken. Men documenteert actueel plaatsvindende schendingen, beoordeelt ze en maakt ze openbaar.
   *
   Een petitie voorhouden is ook een manier om met Leidenaars in gesprek te komen. Dat blijft heikel want mensen hebben doorgaans wel wat anders aan hun hoofd dan mensenrechtenschendingen elders. Bij De Buurt heeft men in elk geval een ontspannen momentje. En we benaderen mensen vriendelijk met een quiz. Wie meer informatie wil of in gesprek, kan dat krijgen..
   *
   Onderliggend is de overtuiging van Amnesty International dat internationale solidariteit zo ver mag gaan dat mensen opkomen voor elkaars mensenrechten. Het straffeloze dodelijke politiegeweld in Braziliaanse favela’s gaat ook ons in bepaalde mate aan.
   *
   Velen weten niet dat maart dit jaar in Brazilië een nieuwe anti-terrorismewet van kracht geworden is. De wet is zo breed en tegelijk vaag, dat mensen die van een klein vergrijp beschuldigd worden ook al vanwege terrorisme kunnen worden aangeklaagd. Vreedzame protesten kan men evenzo tegengaan en strafbaar stellen. En in mei tekende de federale regering daar bovenop nog eens een tweede wet, een ‘algemene wet op de Olympische Spelen’. Die legt nog eens expliciet het recht op vrije meningsuiting en vreedzame samenkomst in grote delen van Rio aan banden.
   *
   Over ‘suggesties wekken’: wij ontzenuwden de kwalijke suggestie van een ander. Onze opmerkingen over ‘vrijwilligers’ was in de context van ‘Amnesty Leiden’ (overigens werken ook op het Landelijk Secretariaat in Amsterdam veel vrijwilligers). We kunnen begrijpen dat niet iedereen weet hoe Amnesty International is georganiseerd. Aan de andere kant kan iedereen die wil zich gemakkelijk via internet daarvan op de hoogte stellen.

 10. Een Leids burger op

  Nee, ik teken geen, mijns inziens, zinloze acties.
  Als ik de indruk had dat mijn handtekening (samen met die van anderen) zou kunnen helpen om een eind te maken aan onnodig politiegeweld of mensenrechtenschendingen in Brazilie, Erdoganistan of elders zou ik dat wel doen natuurlijk. Maar die illusie heb ik niet.

  Amnesty is een organisatie die het altijd over mensenrechten heeft. Misschien is het een aardig ideetje om bijvoorbeeld ISlamitische vluchtelingen eens te vertellen dat voor hen hier niet alleen mensenrechten gelden maar ook verplichtingen en dat vrijheid van godsdienst niet betekent dat dan “alles” maar zou mogen.

  “onze Rio-actie gisteren oordelen wij een succes.” O ja? En dat op grond van 259 handtekeningen,116 emailadressen, “de sfeer was goed” en dat de quiz steevast werd gevolgd door een “gesprekje over het politiegeweld”?

  Ik zou zeggen: de actie is pas ècht geslaagd als het politiegeweld en de mensenrechtenschendingen door deze actie van Amnesty zou worden gestopt of in ieder geval sterk verminderd zouden worden.

  • PR Amnesty Leiden op

   U vervalt in geklaag zoals benoemd onder ##1 in onze vorige reactie, te weten: het Amnesty International verwijten “niets te zeggen over/tegen die en die”. U zuigt nu uit uw duim dat Amnesty International IS-sympathisanten lankmoedig zou behandelen of wat u ook maar zeggen wilt. Indien u ‘moslims’ gelijkstelt aan ‘IS-leden’ of ‘IS-sympathisanten’ – uw ‘ISlamitische vluchtelingen’, dan is dat een onterechte generalisatie ook wel bekend als bevooroordeeldheid, van het niveau van jihadisten die ons allen hier ‘Kruisvaarders’ vinden, hoe gemêleerd samengesteld en intern verdeeld we onszelf ook ervaren. Het landelijke Amnesty-webteam reageerde op de vele klagers als u onder andere met:”We hebben een website (amnesty.nl). Als je daar het land intikt waarover je denkt dat we nooit iets hebben gezegd, komt er vast informatie naar boven”. Tik je in uw geval de zoekterm ‘ISIS’ in, dan rollen er pagina’s met resultaat uit: http://www.amnesty.nl/zoeken?search=ISIS&op=Zoeken..

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline