(Foto's: Peter Balkema).

Leids spektakelstuk over neergestort jachtvliegtuig

IMG-20160809-WA0015In de achtertuin van café Olivier aan de Hooigracht stortte in de zomer van 1943 een Messerschmitt neer van de Luftwaffe. Het Duitse jachtvliegtuig werd neergehaald door een Engelse Spitfire. De wrakstukken van  de BF109 liggen nog steeds op de plek waar destijds het St. Elisabeth Ziekenhuis was gevestigd.

De Haagse singer-songwriter en beeldend kunstenaar Dennis Wijmer hoorde bij toeval van de historische gebeurtenis en zag hierin genoeg stof om er een uitgebreid liedjesprogramma annex ‘Mjoezikal’ van te maken: De Hand van Werner. Toen het schrijfwerk klaar was, ging Wijmer aan de slag met een groep van bijna 50 muzikanten, zangers, acteurs en vormgevers. In het stuk dragen zowel profs, semiprofs als amateurs hun steentje bij aan de voorstelling.

Arent en Salome spelen de rol van piloot Werner en frau Hennemann.

Wijmer: “Het is een theaterstuk geworden dat je met recht een spektakelstuk kunt noemen. Omschrijven is lastig, maar woorden als ‘hilarisch’, ‘dramatisch’, ‘kolderiek’ en ‘ontroering’ dekken wel de lading. De voorstelling duurt ruim twee uur en is volgens de maker geschikt voor iedereen van 8 tot 88 jaar.

De Messerschmitt Bf 109 was een Duits jachtvliegtuig. Het werd voor het eerst ingezet tijdens de Spaanse Burgeroorlog, en was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de Duitse Luftwaffe en haar bondgenoten. Bf is een afkorting van Bayerische Flugzeugwerke waar de door Willy Messerschmitt ontworpen toestellen werden gebouwd.

De Hand van Werner wordt gespeeld op donderdag 1 september 2016, de aanvang is 20.30 uur. Kaartjes kosten 12 euro en zijn verkrijgbaar bij Café Olivier, Hooigracht 23, Leiden.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×