Zowel de Lammermarkt als de Garenmarkt zijn volgend jaar zomer vrijwel zeker niet beschikbaar voor evenementen. "Het zal er anders uit gaan zien dan in andere jaren," zegt wethouder Laudy. (Archieffoto: Hielco Kuipers).

Gemeente worstelt met evenementenplanning zonder pleinen

Volgend jaar gaat Leiden een ingewikkelde zomerperiode tegemoet waar het de grote evenementen betreft. Zowel de Lammermarkt als de Garenmarkt zijn niet beschikbaar. “Je kunt niet verwachten dat je twee ondergrondse garages bouwt en dat alles gewoon doorgaat”, zegt wethouder Laudy. “Het wordt best spannend of er komende zomer activiteiten gehouden kunnen worden op de Lammermarkt. Er zal hier en daar geschikt moeten worden.”

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Laudy over de Leidse evenementen die volgend jaar moeten wijken voor werkzaamheden aan de twee belangrijkste pleinen in de stad.

De Lammermarktgarage is volgens Laudy zeker op tijd klaar. “Ergens tussen januari en maart. Maar daarna begint de herinrichting van het plein zelf. Het wordt een van de mooiste plekken van de stad. Iedereen wil daar graag zitten met z’n evenement. Maar of dat in de zomer van 2017 al lukt is wel kiele kiele.”

Laudy wijst er op dat het om een van de grootste bouwprojecten in Nederland gaat. “Er hoeft maar iets vertraging op te leveren om in de problemen te komen tijdens die zomer dus we moeten ons goed afvragen of we dat risico wel willen nemen. Voor de stad en voor die evenementen.” Laudy denkt dat het wellicht beter is om een aantal evenementen te verplaatsen. In tijd of naar een andere plek. “Het zal een uitdaging worden om al die evenementen te plannen. Gelukkig hebben we nog meer ruimte in de stad waar zoiets kan. Maar het zal wel anders worden dan in andere jaren.”

Het eerste grote evenement dat op de Lammermarkt gehouden zou worden is het optreden van Armin van Buuren op Koningsdag. Daarna wilde Beelden in Leiden samen met de Lakenhal graag een openluchtmuseum inrichten op de Lammermarkt om te vieren dat het dan 100 jaar geleden is dat kunststroming De Stijl in Leiden werd opgericht. Lakenhal-directeur Meta Knol vindt het jammer dat dat nu niet naast het museum kan. “Maar het gaat wel door en op een hele mooie Leidse plek. Het plein bij de Pieterskerk.”

Ook op het tweede plein in de stad, de Garenmarkt, wordt volgend jaar gewerkt aan een ondergrondse garage. Lang werd gedacht dat evenementen als Leiden Culinair dan al dan niet voor een keertje naar de Lammermarkt verplaatst zouden worden, maar dat blijkt dus naar alle waarschijnlijkheid niet mogelijk. Ook de Leiden Marathon maakt elk jaar eind mei gebruik van dat plein. Naar verluidt is het niet uitgesloten dat dat volgend jaar nog gewoon kan.

Start de aanleg van de Garenmarktgarage dan niet in maart, maar maanden later dan gepland? “Dat hangt er vanaf”, zegt Laudy, “wat je benoemt als de start. We gaan in maart op de Garenmarkt beginnen met voorbereidende werkzaamheden. De grote graafmachines volgen pas later.” Laudy denkt niet dat dat pas na de viering van 3 oktober zal zijn.

Cultuur Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×