Brandweer Hollands Midden biedt petitie aan voor betere CAO

4

Morgen bieden actievoerende brandweermannen en -vrouwen een petitie aan aan burgemeester Gert Jan Kats van de gemeente Zuidplas. Kats is portefeuillehouder brandweer in het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden.

Voorafgaand aan de aanbieding van de petitie zal een stoet van brandweerpersoneel uit de hele regio Hollands Midden door Leiden lopen om aandacht te vragen voor de acties. De demonstratie start om 9.15 uur bij het parkeerterrein aan de Haagweg. Vervolgens trekken de demonstrerende brandweerlieden via de Breestraat naar het Stadhuisplein waar burgemeester Lenferink zal worden toegesproken. Hij is voorzitter van de Veiligheidsregio.

Daarna trekt de rode stoet verder via de Korevaarstraat, de Jan van Houtkade en de Herenstraat naar de brandweerkazerne Leiden-Zuid aan de Rooseveltstraat. De petitie wordt vervolgens rond 10.30 uur aangeboden aan burgemeester Kats in Zuidplas. Ook verschillende Leidse brandweervoertuigen zullen in de stoet meerijden. Bij een calamiteit zullen ze de optocht direct verlaten en hulp verlenen.

De vakbonden en de Brandweerkamer, dat is de werkgeversvertegenwoordiging van de brandweer, onderhandelen al sinds mei vorig jaar over de herziening van de FLO-regeling (functioneel leeftijdsontslag) van de beroepsbrandweermensen. Begin dit jaar leek er schot in de gesprekken te komen, maar eind juni liepen de onderhandelingen alsnog vast. Sinds het begin van de zomervakantie worden in het hele land acties gevoerd. De paraatheid van de brandweer komt daarbij niet in gevaar.

Delen

4 reacties

 1. Daar zou de PvdA een bemiddelende rol in kunnen spelen. Zoiets scoort veel beter in een sociaal democratisch profiel dan die campagne over overbodige borden in de wijken. De keerzijde is alleen, dat iedere oplossing die wel tegemoet komt aan de gerechtvaardigde wensen van deze brandweerlieden, meer geld gaat kosten.

  • Eric van 't Groenewout op

   Dat is toch geen keerzijde, Emile? Deze mensen verdienen een hele goede CAO. Dit geldt ook voor de zwaar onderbetaalde politie. Met de mond belijden zo ongeveer alle politieke partijen het belang van (hulp)diensten, maar als het om een concrete invulling gaat, geeft geen van de partijen thuis.

   • Een Leids burger op

    Ja , je kunt een euro maar één keer uitgeven en als die naar ’t poptempeltje of ondergrondse parkeergarage gaat heeft de brandweerman en politieman het nakijken. 🙂

    Ok, grapje natuurlijk. Ik gun natuurlijk ook deze brandweermensen een goede CAO
    en pensioen, maar dat geldt evenzo voor politiemensen, docenten en nog vele anderen. Natuurlijk gaat dit meer geld kosten en de vraag is alleen of de politiek dan ook boter bij de vis wil leveren.Al in 2009 werd er al op de hoge kosten van FLO(=functioneelleeftijfdsontslag) gewezen.
    Ik citeer maar even: “Functioneel leeftijdsontslag is onhoudbaar.De tijd dat brandweerlieden, politiemensen en anderen met een ‘slijtend beroep’ ongeconditioneerd gebruik konden maken van functioneel leeftijdsontslag is binnenkort voorbij. De regeling is maatschappelijk gezien te kostbaar geworden.”
    http://arbo-online.nl/functioneel-leeftijdsontslag-is-onhoudbaar/

 2. Nou Eric, je ziet wel aan de reactie van ELB, waarom ik dat een keerzijde noem. Natuurlijk heb je helemaal gelijk met jouw stelling dat brandweerlieden en politiemensen een goede CAO verdienen. Een brandweerman die als 60-plusser nog steeds in volle bepakking een huis in moet rennen om mensen in veiligheid te brengen, is op zichzelf al een veiligheidsrisico voor zijn collega’s. Het argument “het is te duur” is nu het dogma waarmee de VVD en D66 bezuinigen, terwijl de PvdA wordt afgerekend op wat de liberalen aanrichten. Daarvoor is de PvdA natuurlijk ook zelf verantwoordelijk. Bij ieder college of kabinet waaraan de PvdA deelneemt, speelt de financiën de grootste rol in de afwegingen die worden gemaakt. En dat geldt niet alleen voor de facilitaire diensten in de samenleving. De gezondheidzorg, de ouderenzorg en de oude dag voorzieningen draaien nu alleen nog maar op het profijtbeginsel, niet meer op basis van zorgbehoefte. Ik vind het alleen jammer dat de PvdA zich alleen nog maar richt op de buitenkant van de samenleving: welke bordjes staan er verkeerd. Het feit dat wie in Nederland geen geld heeft, ook geen toegang meer heeft op goede zorg, thuiszorg of een goede oude dag is iets, waarvoor de PvdA zich zou moeten schamen. De afrekening daarvan komt eraan bij de komende verkiezingen en die van schade zal de PvdA zich niet snel meer kunnen herstellen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline