De PvdA Leiden heeft de illegale reclameborden uit protest overgeplakt met foutieve informatie. (Foto's: PvdA Leiden).

PvdA Leiden in het geweer tegen illegale reclameborden

Fractievoorzitter Gijs Holla van de Leidse PvdA is al een aantal jaren druk met het laten weghalen van overbodige borden. Niet alleen verkeersborden, maar ook bijvoorbeeld makelaarsborden die eindeloos aan reeds verkochte panden bleven hangen konden op zijn aandacht rekenen. Nu richt hij zijn pijlen op illegaal geplaatste reclameborden.

De reclameborden van het Neigbours Festival dat komende zaterdag wordt gehouden bij de Klinkenbergerplas in Oegstgeest zijn nu aanleiding voor zijn oproep aan het Leidse college om op te treden tegen deze borden die overal in de stad staan. “We zetten ons al enkele jaren in om de kwaliteit van de Leidse openbare ruimte te verbeteren door kritisch te kijken naar het aantal borden in de openbare ruimte. Daarbij is ons uitgangspunt dat alle overbodige en illegale verkeers- of reclameborden uiteindelijk van straat verdwijnen,” zegt Holla.

De illegale reclameborden zijn van alle tijden, maar volgens de PvdA ging het de afgelopen tijd juist goed en tonden er niet veel. “De laatste maanden loopt het echter weer de spuigaten uit”, zegt Holla die ze nu weer door de hele ziet verschijnen. “Daarom hebben vorige week enkele enthousiaste vrijwilligers de illegaal geplaatste reclameborden voor een festival in Oegstgeest overgeplakt met nieuwe informatie. Teksten als ‘alcoholvrij feest’, ‘alleen met seniorenpas’ en een andere datum sieren nu deze reclameborden.” Eerder kondigde de PvdA Leiden al aan om met dergelijke overplakacties op te zullen treden tegen illegaal geplaatste borden.

Holla vraagt aan het college waarom er niet wordt opgetreden tegen de illegale reclame. “Het is ons opgevallen dat dergelijke reclameborden ergens weken kunnen staan zonder dat deze weg worden gehaald. Zo stonden de door ons overgeplakte borden vele weken op de pleinen van het Centraal Station, terwijl daar elke dag door Stedelijk Beheer wordt schoongemaakt.”

De partij vraagt nu of het personeel van Stedelijk Beheer de borden voortaan binnen 24 uur wil verwijderen. De kosten voor verwijdering moeten dan verhaald worden op de organisaties die de borden zonder toestemming hebben neergezet. Als het gaat om organisaties die subsidie krijgen, wil de Holla die opruimkosten meteen verrekenen. Ook een gang naar de rechter om zulke kosten te verhalen sluit hij niet uit. Als is het maar als afschrikkingsmiddel voor andere organisaties.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×