(Foto's: Ben Vroom).

Vrijmetselarij gaat pand Steenschuur renoveren

Het gebouw van de Vrijmetselarij aan de Steenschuur 4-6 wordt grondig gerenoveerd. In het herkenbare pand met de mysterieuze goudkleurige symbolen op de gevel, de passer en de winkelhaak. huist de oudste loge van Vrijmetselaars in Leiden: La Vertu.

Begin deze eeuw droeg het in 1757 opgerichte La Vertu het gebouw over aan de Stichting Leids Maçonniek Centrum (SLMC). Het nieuwe bestuur van SLMC wil de begane grond van het gebouw na jaren van achterstallig onderhoud nu grondig gaan verbouwen. “Wij maken van de gelegenheid gebruik om dat zo te doen dat er overdag
ook door anderen gebruik kan worden gemaakt van de ruimte”, aldus Arjen Pels Rijcken, voorzitter van de
SLMC.

vrijmetselarij_persbericht_ben_vroom_01
Op basis van een intern visiedocument, een programma van eisen en een bouwhistorisch onderzoek dat SLMC heeft laten uitvoeren, zijn twee architecten benaderd voor een offerte. De winnaar is het Leidse bureau Froscen Architecten, dat veel ervaring heeft met renovatie en herbestemming van (rijks)monumenten. Naast de restauratiewerkzaamheden verzorgt Froscen ook een nieuw ontwerp voor de verhuurbare zaal op de begane grond.

Voor de verbouwing heeft SLMC naar schatting 300.000 euro nodig. Naast crowdfunding onder de eigen achterban, hoopt de organisatie op een bijdrage vanuit het Restauratiefonds, het Maçonniek Bouwfonds en andere fondsen. Ook de andere gebruikers van het pand, waaronder de loges L’Age D’Or, Ishtar en Rosa Ventorum, maken zich sterk voor de renovatie van het monument. In de zomer van 2017 moet de verbouwing van start gaan.

Op 10 en 11 september 2016 kunnen nieuwsgierige bezoekers het logegebouw aan de Steenschuur nog in de oude staat bewonderen. 10 september is de nationale dag van de Vrijmetselarij, die dit jaar samenvalt met de eerste dag van de Open Monumenten Dagen. Op beide dagen is het pand geopend voor bezoekers.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×