(Foto's: Marja van Tilburg).

Dure nederlaag Orange Lions in de Vijf Meihal

Het Nederlands team is de kwalificatie voor het Europees kampioenschap in 2017 gisteravond slecht begonnen. In een spannende wedstrijd verloor Nederland van Oostenrijk met: 72 – 75.
Het Nederlands team, de Orange Lions, probeert zich te kwalificeren voor deelname aan het Europees kampioenschap in 2017. Nederland heeft in poule B af te rekenen met Oostenrijk, Denemarken en Duitsland. Om zich te kwalificeren voor de 40ste editie van de Europese titelstrijd moet de selectie van coach Toon van Helfteren poulewinnaar worden of zich scharen bij de vier beste nummers twee van in totaal zeven poules.

Na afloop van de verloren wedstrijd in de Vijf Meihal sprak Rolf Marselis de Leidse internationals die bij de Orange Lions spelen.

Alle thuiswedstrijden van de Orange Lions worden overigens in de Leidse Vijf Meihal afgewerkt. Dit op uitdrukkelijk verzoek van spelers, coach en staf van het Nederlands team. In 2015 was Nederland voor het eerst in 25 jaar weer aanwezig in een eindtoernooi. Kwalificatie werd toen ook in de Vijf Meihal afgedwongen. Op het EK van 2015 oogstte Nederland in heel Europa veel lof  voor de prestaties en de speelstijl, maar slaagde er niet in de eindronde van EuroBasket 2015 in de Franse stad Lille te bereiken.

Oostenrijk was in de Vijf Meihal in Leiden de eerste tegenstander van de Orange Lions op weg naar EuroBasket 2017. Winst was dus belangrijk. Een ‘must win’. Het Nederlands team met 3 spelers van ZZ Leiden in haar gelederen begon goed aan de wedstrijd, maar verloor na een dramatisch slecht tweede kwart ( ) de wedstrijd. Oostenrijk was verdedigend sterker dan Nederland, pakte weliswaar minder rebound maar schoot aanmerkelijk beter dan de Nederlandse ploeg.

Juist op het sterkste wapen van de laatste jaren, de verdediging, werd Nederland afgetroefd. Verdedigend klopte het bij de Oostenrijkers wel, terwijl Nederland steken liet vallen. Afspraken werden onvoldoende nagekomen. 34 van de 40 minuten had Oostenrijk een voorsprong. Spannend was het wel. Ondanks een dramatische 3 punter kwam Nederland in het 3e kwart knap terug. En ook aan het eind van het 4e kwart leek de ploeg van Toon van Helfteren een verlenging af te dwingen. Maar de Oostenrijkse basketballers hielden hun hoofd koel en speelde de wedstrijd professioneel uit.

“Aanvallend hebben we vanavond steken laten vallen”, verklaarde bondscoach Toon van Helfteren na afloop. “Wanneer je over de hele wedstrijd 24 keer meer mag schieten dan je tegenstander en je scoort niet, is de nederlaag verklaart. Statistieken liegen niet.”

De spelers zelf beseffen dat nu niet alleen tweemaal van Denemarken gewonnen moet worden, maar dat in Oostenrijk een winst van 4 punten noodzakelijk zal zijn om zicht te houden op plaatsing voor EK.

Het speelschema van de Orange Lions ziet er als volgt uit:
03-09, 19.00 uur: Denemarken – NEDERLAND (Horsens)
07-09, 19.30 uur: Duitsland – NEDERLAND (Oberhausen)
10-09: 20.20 uur: Oostenrijk – NEDERLAND (Schwechat)
14-09: 20.00 uur: NEDERLAND – Denemarken (Leiden, Vijf Meihal)
17-09, tijdstip n.n.b.: NEDERLAND – Duitsland (Leiden, Vijf Meihal)

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×