(Kunst in de tunnels van Leidse fietspaden).

Kunst in fietstunnels naar Leidse 0mmelanden

Vandaag start de creatie van een muurschildering met een collage rondom de fietsrotonde aan de Haagweg. De maand daarna zullen de tunnels in het spoorviaduct aan het begin van de Plesmanlaan worden voorzien van een collage van 60 meter lang en volgende week starten ook werkzaamheden om de fietspaden in Roomburg en Meerburg te verbeteren en te vergroenen.

Alle deze werkzaamheden moeten bijdragen aan de realisatie van recreatieve belevingsroutes tussen het Singelpark en de Leidse ommelanden. Samen met de omliggende gemeentes werkt Leiden aan de realisatie van acht thematische fietsroutes die de stad verbinden met de buitengebieden rondom Leiden: de Leidse ommelanden.

Elke fietsroute vertelt een ander verhaal gebaseerd op de aanwezige historie, cultuur en biodiversiteit. Het Plesmanviaduct verbindt Leiden met Katwijk via de Zeeroute. De tunnels aan de Haagweg verbinden Leiden met het Groene Hart en met Voorschoten via de Vlietroute. Het fietspad in Roomburg en Meerbug verbindt Leiden met Leiderdorp via de Matilo-Limesroute.

Tunnels fietsrotonde Haagweg

In de tunnels rondom de fietsrotonde aan de Haagweg komen verschillende kunstwerken samen. Hier zal vanuit een samenwerking tussen ARTvertisements en Artvision een combinatie van muurschilderingen en een collage worden gerealiseerd. Artvision was ook betrokken bij de beschildering van de tunnel in de Merenwijk die onderdeel is van de Boterhuisroute. Dat was in juni de eerste tunnel die werd aangepakt.

De tunnels worden met digitale collages beplakt die zijn ontworpen door het Leidse bedrijf ARTvertisements onder leiding van Barbara van Druten en Niki Koutouras. Daarnaast zijn er tekeningen van Judith van der Meer in de collages van ARTvertisements opgenomen en ‘borduurt’ de muurschilder voort op de digitale collages.

Naast de kunstuitingen worden de fietsroutes ook vergroend door de aanplant van bomen of door de aanleg van ‘bij-vriendelijke’ bloemstroken die bijensoorten als het Vosje en de Wolbij aantrekken. De ‘Boomhommel’ krijgt als ‘ambassadeur’ een prominente rol in het kunstwerk. De vele andere kleurrijke afbeeldingen vertellen een verhaal over de fietsroute.

Zo is bijvoorbeeld niet bij iedereen bekend dat de Tureluur, de Grutto, de spitsmuis, de meervleermuis, de baars, knobbelzwaan en de kieviet op deze route te vinden zijn. Ook zijn kleine plantjes zoals Zwanenbloem, Dagkoekoeksbloem en appelbloesem lang niet bij iedereen bekend.

Viaduct Plesmanlaan

In het Plesmanviaduct zal de Zeeroute worden uitgebeeld door middel van een collage waarin biowetenschap, historie en cultuur van het gebied aan bod komen. Er is geparticipeerd met diverse fotografen, waaronder bijvoorbeeld Hielco Kuipers, Michel Wettstein en Carla Matthee, maar ook met instanties en organisaties, waaronder onder andere het Bio Science Park Leiden, Naturalis, de gemeente Katwijk en Stichting Kust en Zee.

Op deze manier wil ARTvertisements een verrassend totaalbeeld creëren, waarin city-marketing ook een belangrijke rol speelt, met verrassende elementen zoals ‘de hersens’ van 2BBB die als kwallen rondzweven aan de kust van Katwijk.

Fietspaden Roomburg en Meerburg

De verbinding tussen het Julius Caesarpad en het Kasteelhof wordt verbeterd door het aanleggen van een ontbrekend stukje fietspad. De Vliststraat wordt breder gemaakt zodat fietsers meer ruimte krijgen en het parkeerterrein aan de Wierickestraat wordt groener door de huidige bestrating te vervangen door grasbetontegels, het aanplanten van 13 berken en twee grote tamme Kastanjes.

 

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×