Toegepaste Wiskunde, Wetenschapstalent en Opening Academisch Jaar

Het academisch jaar is geopend en ook de wetenschap gaat weer op volle toeren draaien. In de uitzending van Science071: Lotte Sewalt die promoveert op toegepaste Wiskunde, Mariska Kret over haar nominatie voor Wetenschapstalent van 2016 en we waren bij de opening van het academisch jaar in de Pieterskerk. Natuurlijk was er ook weer het wetenschapsnieuws met redacteur Sanne van Gammeren die het onder andere had over het nut van Ritalin, het oudste fossiel en het uitroeien van muggen.

We interviewden Lotte Sewalt vlak voordat zij promoveert op haar onderzoek in de toegepaste Wiskunde. Zij heeft wiskundige modellen gemaakt voor groeiprocessen in de Biologie. Ze heeft naar drie onderwerpen gekeken: de groei van plankton in de zee, vegetatiepatronen in droge gebieden en de groei van melanomen.

Morgen sluiten de stembussen. De stemming voor de New Scientist wetenschapstalent-prijs is dan voor de helft gesloten. De publieke helft, want vervolgens buigt de vakjury zich erover. Zij kiezen van de 25 genomineerden het wetenschapstalent uit Vlaanderen en Nederland. Leiden levert twee van de 25 genomineerden en beide waren ze al eens bij ons in de uitzending. Karwan Fatah-Black over zijn onderzoek naar de Nederlandse slavernij in Suriname. En Mariska Kret over haar onderzoek naar bonobo’s. We belden met Mariska Kret.

 

Maandag 5 september is in de Pieterskerk het academisch jaar geopend. Redacteur Lieuwe van Slooten was er bij en maakte de volgende reportage.

 

Het wetenschapsnieuws kon natuurlijk niet ontbreken in de uitzending. Redacteur Sanne van Gammeren praatte je bij over alle ontwikkelingen in de wetenschap. Ritalin, het oudste fossiel, stiekeme gevaarlijke stoffen, een laser op menselijk bloed en het uitroeien van gehele muggenpopulatie, het kwam allemaal voorbij. Luister het hier terug.

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×