Een quizteam, eiwitten die samenwerken en Vergilius in de renaisance.

SCIENCE 071 logo (1)

In de uitzending van Science071 van deze week: Mark Reid, Willem Groenewegen en Twan van Dodewaard over de Universiteitsstrijd, Daniela Kraft die onderzoek heeft gedaan naar de wisselwerking tussen eiwitten en Maarten Jansen binnenkort promoveert op de kennis van Vergilius in de vroegmoderne tijd. Daarnaast hebben we uiteraard het laatste wetenschapsnieuws, deze week met redacteur Jesse Kromhout.

Mark Reid, Willem Groenewegen en Twan van Dodewaard streden tegen andere studenten in de Universiteitsstrijd. Hoe was het om deel te nemen aan dit programma. Vandaag waren ze voor het eerst in actie te zien, maar daarvoor waren ze bij ons in het programma. Durven ze een onverwachte quizvraag te beantwoorden of laten ze de punten liggen. 

Daniela Kraft deed onderzoek naar de wisselwerking tussen eiwitten. Zij liet met behulp van modellen zien dat eiwitten dat niet alleen via natuurkundige krachten doen, maar dit ook op een andere manier kunnen doen. Haar piepschuimen model liet zien hoe eiwitten het celmembraan vervormen en zo een sterke kracht op elkaar uit kunnen oefenen. 

 

Maarten Jansen promoveert op de kennis van Vergilius in de vroegmoderne tijd.  Het werk van deze dichter wordt tot op de dag van vandaag gelezen. In de renaisance werd er echter anders met het dichtwerk omgesprongen dan tegenwoordig. Wetenschappers voorzagen de tekst van uitgebreid commentaar op uiteenlopende onderwerpen. Vergillius zijn werk was zowel een bron van kennis als een enceclopedie, hoe zat dat precies?

Deze week vertelt redacteur Jesse Kromhout over het laatste wetenschapsnieuws. Het belangrijkste nieuwtje gaat over de grondeekhoorn. Deze beestjes blijken hun nootjes op vaste tijdstippen te verstoppen gebaseerd op de stand van de zon. Wetenschappers kwamen hier achter door de beestjes nootjes met gps te geven. 

Advertentie

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×