Realisatie nieuwbouw bij Leiden Centraal start over enkele weken

13

Het Rijnsburgerblok, of zoals de ontwikkelaar het inmiddels noemt, de Lorentz, wordt vanaf medio oktober gebouwd op de plek waar nu nog De Buurt Leiden is. Vandaag verwierp de Raad van State de bezwaren die waren ingediend door ‘buurman’ de Smitsloo Groep. Dat is de eigenaar van het witte kantoorgebouw aan het Schuttersveld.

Chris de Waard in gesprek met bouwwethouder Laudy over De Lorentz. De nieuwbouw kan er komen nu de Raad van State vandaag alle bezwaren verwierp.

151210 DO De Lorentz Schuttersveld NRA A2Studio

Volgens Smitsloo komt zijn gebouw niet alleen in de schaduw te staan door de enorme woon- en kantoortorens die bovenop de vier etages hoge ‘plint’ van De Lorentz verrijzen, maar heeft Leiden helemaal geen behoefte aan extra vierkante meters kantoorruimte. De Raad van State is het daar dus niet mee eens. De hoogste rechter van ons land oordeelde vandaag dat de gemeente de procedures correct heeft doorlopen.

Volgens Smitsloo kan de gemeente nog steeds niet gaan bouwen omdat er geen onherroepelijke vergunning is. De Leidse bouwwethouder Laudy erkent dat tegen elk besluit van de gemeente bezwaar gemaakt kan worden, “maar”, zo zegt hij: “De ontwikkelaar heeft wel degelijk een bruikbare bouwvergunning en kan dus van start.”

Een impressie van De Lorentz. Links is nog net het kantoorgebouw te zien van de Smitsloo Groep. De ‘plint’ van de nieuwbouw wordt net zo hoog als het bestaande kantoorgebouw van Smitsloo. Daarbovenop komen drie enorme torens met woningen en kantoren.

Smitsloo denkt ondanks de verworpen bezwaren in elk geval wel in aanmerking te komen voor een forse schadevergoeding. Vanwege de schaduw die de nieuwbouw op zijn kantoor gaat werpen. Niet alleen omdat dat onplezierig is voor de huurders, maar ook omdat een serie duurzaamheidsmaatregelen die hij wil doorvoeren dan niet meer kunnen. Zonnepanelen op het grote platte dak renderen niet in de schaduw van De Lorentz.

Laudy denkt dat de voorbereidingen van de bouw nu op korte termijn kunnen starten en gaat uit van oktober. Direct na het afbreken van de 3 oktoberkermis. De uitkomst van eventuele nieuwe procedures hoeft dus niet te worden afgewacht en dat gaat Leiden ook niet doen.

Delen

13 reacties

 1. Smitsloo ziet natuurlijk vooral problemen met het verhuren van zijn oude pand. Want nieuwe kantoorruimte is aantrekkelijker voor bedrijven dan oude.

  Het heeft dus niks met duurzaam of met licht te maken maar gewoon met de knaken.

  Er is ook niet te veel bedrijfsruimte, maar vooral verkeerde. Oude lege gebouwen zouden veel eerder gesloopt moeten worden zodat ze niet tig jaar leeg staan.

  • Ik werk in het naastgelegen pand van Smitsloo en dat is alles behalve oud. Het is vorig jaar prachtig gerenoveerd met zorg voor elk detail en volgens mij nu ook helemaal verhuurd. Het is nog maar de vraag of De gemeente de nieuwe stationskantoren wel weet te slijten. Er staat al zoveel leeg. Mijn zwager werkt bij Jacobs Engineering en die gaan weg van de Plesmanlaan. Hup, weer 10.000-en meters leegstand erbij in Leiden. En ROC komt leeg en kost de gemeente 17 miljoen. Nee, ik ben niet onder de indruk van de ‘marktkennis’ van B&W. Het komt wat kortzichtig en geforceerd over allemaal.

   • Schuttersveld 9 is 7200 vierkante meter gebouwd in 1972.
    En dat is dus gewoon echt een oud pand.

    De gemeente hoeft de kantoren gelukkig niet te slijten. Dat is voor risico van de project ontwikkelaar.

    De 17 miljoen van het ROC is natuurlijk een schande, maar dat gaat echt wel over een ander onderwerp. Dit geld moet gewoon terug gevorderd worden bij de schuldigen. En die zitten misschien ook wel in de politiek.

 2. Fantasieloos en onkundig bouwbeleid rondom het station. Het station zelf is aan de buitenkant een aanfluiting, het hele gebied erom heen (al decennialang) ook. Vrees dat het nooit een mooi visitekaartje van de stad zal worden. Een gemiste kans wat mij betreft.

  • Ik vind het mooi. Waarom fantasieloos? Ik heb liever een ietwat conservatief gebouw dan van die futuristische toestanden. Dat zou ook helemaal niet passen zo dicht bij de oude binnenstad. Ik vind juist de ondersokkel erg goed bedacht. Die is een andere kleur en heeft dezelfde hoogte als de oude binnestad. Als voetganger oogt dat dus niet gek. Daarbij zijn de torens achter op de sokkel gezet, waradoor je als bezoeker vanuit de oude binnestad de torens helemaal niet zo dominant ziet liggen (zoals in manhattan, smalle straten, veel schaduw), en zodoende vind ik juist dat twee werelden samen komen. Het oude, en het moderne en nieuwe (bio schience park, LUMC gebouwen dat hele gebied), komt juist goed samen in deze torens. Een mooie tussenvorm. De gemeente was op zoek hoe die twee werelden bij het station goed te laten samensmelten en ik vind dat ze dat goed is gelukt. Daarbij vind ik het station een geweldig leuk station. Heerlijk tijdloos met die witte balken. Gelukkig ben je over het station aan de binnenkant wel tevreden. Ik ook. 😉

 3. Die Smitsloo is een ordinaire zakkenvuller die maar één ding kan; onze belastingcentjes is zijn eigen diepe zakken te laten verdwijnen

 4. Respect voor de strijdlust van Smitsloo. Die heeft echt ballen en visie. Fenomeen waar de gemeente het knap lastig mee heeft.
  Het Rijnsburgerblok? Ik denk een prachtige aanvulling op de stad, maar waarom dus weer grote kantoren? Leren ze het dan echt nooit na alle debacles?

 5. Ben blij dat deze rotte Leidse kies eindelijk opgewaardeerd word!! Vind het ontwerp schitterend, hoop alleen wel dat het hele project wordt afgebouwd en niet voor 1/3 zoals met de Leidseschans in de Lammeschans driehoek.

 6. Zeer recent in het nieuws: “Er dreigt op korte termijn een tekort te ontstaan aan nieuwe kantoren, vooral in de vier grote steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Volgens makelaarsvereniging NVM sluit het huidige aanbod van kantoren onvoldoende aan op de vraag.
  Bestaande kantoren worden via herbestemming of sloop aan de voorraad onttrokken, maar ondertussen worden er nog nauwelijks nieuwe kantoren bijgebouwd, stelt de NVM. Alleen al in Amsterdam, de belangrijkste kantorenstad van Nederland, daalde het aanbod van leegstaande kantoren in de eerste jaarhelft met 80.000 vierkante meter.
  Tegelijk stond vijftien procent van de kantoren in de hoofdstad leeg. Volgens de NVM lieten veel van deze kantoren echter kwalitatief gezien te wensen over.”
  Dat is een van de problemen van de Leidse situatie: teveel verouderde kantoren op b-locaties met een te gering vloeroppervlakte.

 7. Hoe zat het ook alweer met de biotoop van het 50 jarige molenmuseum De Valk inzake de (te) hoge torens van Lorentz? Daar hoor je volgens mij niets meer van. Of vinden de molenaars het wel best?
  En was het niet wethouder Van Woensel die in 2014 zei dat er in de stad meer kantoorruimte gesloopt zou worden dan er in Lorentz bijkomt? Ik zie wel veel bouwputten in de stad maar niet zoveel sloophamers.

 8. Inmiddels vond ik het ontheffingsverzoek voor de molenbiotoop in de archieven:
  “Ontheffing is gegeven onder provinciale registratie ZH-2015-502948024 op 20 januari 2015. Als voorwaarde voor de ontheffing geeft de Gemeente € 180.000 euro voor restauratie van draaigevoelige delen van de molen.”
  Vraag is natuurlijk wanneer de windvang van de molen sterk verminderd wordt door de (te) hoge torens van Lorentz de draaigevoelige delen van de molen überhaupt nog zodanig slijtgevoelig belast worden dat restauratie noodzakelijk is.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline