Realisatie nieuwbouw bij Leiden Centraal start over enkele weken

Het Rijnsburgerblok, of zoals de ontwikkelaar het inmiddels noemt, de Lorentz, wordt vanaf medio oktober gebouwd op de plek waar nu nog De Buurt Leiden is. Vandaag verwierp de Raad van State de bezwaren die waren ingediend door ‘buurman’ de Smitsloo Groep. Dat is de eigenaar van het witte kantoorgebouw aan het Schuttersveld.

Chris de Waard in gesprek met bouwwethouder Laudy over De Lorentz. De nieuwbouw kan er komen nu de Raad van State vandaag alle bezwaren verwierp.

151210 DO De Lorentz Schuttersveld NRA A2Studio

Volgens Smitsloo komt zijn gebouw niet alleen in de schaduw te staan door de enorme woon- en kantoortorens die bovenop de vier etages hoge ‘plint’ van De Lorentz verrijzen, maar heeft Leiden helemaal geen behoefte aan extra vierkante meters kantoorruimte. De Raad van State is het daar dus niet mee eens. De hoogste rechter van ons land oordeelde vandaag dat de gemeente de procedures correct heeft doorlopen.

Volgens Smitsloo kan de gemeente nog steeds niet gaan bouwen omdat er geen onherroepelijke vergunning is. De Leidse bouwwethouder Laudy erkent dat tegen elk besluit van de gemeente bezwaar gemaakt kan worden, “maar”, zo zegt hij: “De ontwikkelaar heeft wel degelijk een bruikbare bouwvergunning en kan dus van start.”

Een impressie van De Lorentz. Links is nog net het kantoorgebouw te zien van de Smitsloo Groep. De ‘plint’ van de nieuwbouw wordt net zo hoog als het bestaande kantoorgebouw van Smitsloo. Daarbovenop komen drie enorme torens met woningen en kantoren.

Smitsloo denkt ondanks de verworpen bezwaren in elk geval wel in aanmerking te komen voor een forse schadevergoeding. Vanwege de schaduw die de nieuwbouw op zijn kantoor gaat werpen. Niet alleen omdat dat onplezierig is voor de huurders, maar ook omdat een serie duurzaamheidsmaatregelen die hij wil doorvoeren dan niet meer kunnen. Zonnepanelen op het grote platte dak renderen niet in de schaduw van De Lorentz.

Laudy denkt dat de voorbereidingen van de bouw nu op korte termijn kunnen starten en gaat uit van oktober. Direct na het afbreken van de 3 oktoberkermis. De uitkomst van eventuele nieuwe procedures hoeft dus niet te worden afgewacht en dat gaat Leiden ook niet doen.

Leiden Politiek rijnsburgerblok


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×