Een van de zaken die nog niet voldoende uit de verf komt is kunst in de openbare ruimte. Een subsidie van 100.000 euro aan Beelden in Leiden is een middel om daar iets aan te doen, hoopt de gemeente. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Cultuurwethouder: "Het gaat ontzettend goed met de cultuur in Leiden"

Toegegeven, er zijn hier en daar nog wat aandachtspunten, maar grosso modo gaat het ontzettend goed met de cultuur in Leiden. Dat zei wethouder Strijk gisteren na afloop van de commissievergadering waar de Leidse raad zich boog over de tussentijdse evaluatie van de cultuurnota voor de periode 2012-2018. “Nog nooit gingen zoveel mensen naar de Leidse musea of bijvoorbeeld Gebr. De Nobel,” zegt Strijk die wel toegeeft dat er ook zaken zijn die wat achterblijven. Kunst in de wijken bijvoorbeeld, of kunst in de openbare ruimte.

Chris de Waard sprak met wethouder Strijk over de stand van zaken rond de cultuur in Leiden.

Over de zaken die nu nog onvoldoende uit de verf komen, maakt Strijk zich nog niet al te veel zorgen. “We hebben ook nog twee jaar. We gaan nu een visie maken voor kunst in de openbare ruimte. We hadden wel bedacht dat we dat wilden, maar het blijkt dat alleen zo’n uitspraak niet voldoende is. We moeten aan de bak.” Een voorbeeld is wel al de aankoopsubsidie die Leiden geeft aan de Stichting Beelden in Leiden. Een ton voor de komende drie jaar. Daarmee kunnen bijvoorbeeld beelden van de jaarlijkse expositie worden aangekocht. die kunnen dan bijvoorbeeld een plekje krijgen in het Singelpark.

GroenLinks-duoraadslid Alex Friso vindt dat Strijk veel te optimistisch is. Er gaan nog veel zaken niet goed.

Een partij die flink wat input heeft geleverd voor de cultuurnota is GroenLinks. Die partij¬†heeft niet alleen oog voor de zaken die goed gaan, maar wijst ook nadrukkelijk op de zaken die nog aandacht, geld of allebei behoeven. Een voorstel om een laagdrempelig ‘cultuurloket’ in te stellen kreeg echter weinig bijval van andere partijen. “De gemeente is makkelijk te vinden. Kunstenaars moeten echt zelf de weg vinden naar ondersteuning,” verwoordde fractievoorzitter Mart Keuning van de ChristenUnie de mening van veel collega’s in de Leidse raad.

Cultuur Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×