Een slechtvalk komt met een duif aanvliegen bij de nestkast aan de e-ON centrale. (Archieffoto: Paul Dijkman).

Partij voor de dieren boos om doden van duiven

De gemeente Leiden stelde onlangs een vangkooi ter beschikking aan een Leidse ondernemer die overlast ondervond van duiven. Niet om ze later weer ergens los te laten, maar om ze vervolgens door een jager af te laten maken. De Partij voor de Dieren in Leiden is furieus en roept het college van burgemeester en wethouder ter verantwoording.

Chris de Waard praat met duoraadslid Martine van Schaik en met fractievoorzitter Dick de Vos van de Leidse Partij voor de Dieren over het doden van duiven.

Van Schaik kreeg onlangs een tip dat er onder een brug een vangkooi stond. Navraag leerde dat een ondernemer veel overlast ondervond van de duiven. Hij had al verschillende diervriendelijke maatregelen genomen, maar zonder resultaat. Daarom stapte hij naar de gemeente met het verzoek om roosters te plaatsen om de duiven weg te krijgen. “Dat heeft geen zin,” zo kreeg hij te horen. “Een vangkooi is een veel betere oplossing.”

duivenvangkooi

Die vangkooi bleek de gemeente ook nog te verstrekken, wat het vermoeden doet rijzen dat het staand beleid is om in soortgelijke gevallen de dieren weg te vangen om af te laten maken. Daarover wil de Partij voor de Dieren nu dus opheldering hebben. De kooi is inmiddels overigens weggehaald. De ondernemer heeft hem na de ontstane commotie weggehaald.

De enige goede oplossing voor het Leidse duivenprobleem is volgens fractievoorzitter De Vos ‘predatie’. Het introduceren van meer natuurlijke vijanden. “Want er zijn natuurlijk wel erg veel duiven in Leiden,” zegt De Vos die pleit voor een aantal extra nestkasten voor slechtvalken. Die voeden zich met duiven en het enige stelletje dat de afgelopen jaren jongen grootbrengt in een kast aan de e-ON energiecentrale aan de Langegracht kan  in zijn ogen best versterking krijgen van een of twee extra broedpaartjes.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×