Partij voor de dieren boos om doden van duiven

17

De gemeente Leiden stelde onlangs een vangkooi ter beschikking aan een Leidse ondernemer die overlast ondervond van duiven. Niet om ze later weer ergens los te laten, maar om ze vervolgens door een jager af te laten maken. De Partij voor de Dieren in Leiden is furieus en roept het college van burgemeester en wethouder ter verantwoording.

Chris de Waard praat met duoraadslid Martine van Schaik en met fractievoorzitter Dick de Vos van de Leidse Partij voor de Dieren over het doden van duiven.

Van Schaik kreeg onlangs een tip dat er onder een brug een vangkooi stond. Navraag leerde dat een ondernemer veel overlast ondervond van de duiven. Hij had al verschillende diervriendelijke maatregelen genomen, maar zonder resultaat. Daarom stapte hij naar de gemeente met het verzoek om roosters te plaatsen om de duiven weg te krijgen. “Dat heeft geen zin,” zo kreeg hij te horen. “Een vangkooi is een veel betere oplossing.”

duivenvangkooi

Die vangkooi bleek de gemeente ook nog te verstrekken, wat het vermoeden doet rijzen dat het staand beleid is om in soortgelijke gevallen de dieren weg te vangen om af te laten maken. Daarover wil de Partij voor de Dieren nu dus opheldering hebben. De kooi is inmiddels overigens weggehaald. De ondernemer heeft hem na de ontstane commotie weggehaald.

De enige goede oplossing voor het Leidse duivenprobleem is volgens fractievoorzitter De Vos ‘predatie’. Het introduceren van meer natuurlijke vijanden. “Want er zijn natuurlijk wel erg veel duiven in Leiden,” zegt De Vos die pleit voor een aantal extra nestkasten voor slechtvalken. Die voeden zich met duiven en het enige stelletje dat de afgelopen jaren jongen grootbrengt in een kast aan de e-ON energiecentrale aan de Langegracht kan  in zijn ogen best versterking krijgen van een of twee extra broedpaartjes.

Delen

17 reacties

 1. Terechte actie van de Partij voor de Dieren. Net als de meeuwen zijn duiven bewoners van deze stad. Meeuwen zijn zelfs nuttige afvalruimers van de consumptiemaatschappij. Sommige raadsleden praten van de “terreur” van de meeuw. En die moet opgeruimd worden. Belachelijk! Als er dus een probleem is met deze vogels moet je de bronnen hiervan wegnemen. D.w.z. voorkomen van rondslingerend voedsel, vuil en bepaalde broedplaatsen met netten afschermen. Ik kan mij niet voorstellen dat er geen creatieve ambtenaren/burgers in deze stad rondlopen om het probleem op een diervriendelijke manier op te lossen. Door het ontbreken van het natuurlijk evenwicht in dit gladgestreken land en de vervreemding van de natuur door het stadsplebs is er zo een conflict. Deze ondernemer begon goed, maar de gemeente laat weer eens steek vallen. Kom op, dieren en mensen moet kunnen leven en genieten van de stad!

  • Maarten: “moet je de bronnen hiervan wegnemen”. Dat is vaak toch de mens die niet alleen voedsel “rondslingert” maar meeuwen en duiven als vriend en huisdier gaan bejegenen. Daarmee verziek je het dier, de straat en de stad. Mensen moeten opgevoed worden dieren met rust te laten zoveel mogelijk. Helaas leven we met z’n allen op een kluitje en kun je geen mensen dwingen als ze niet willen luisteren. Dus moet je de vogels afschrikken totdat misschien mensen beter gaan weten met het vertroetelen van beesten (en ze dus denaturaliseren).

   En meeuwen “nuttige” afvalruimers van de consumptiemaatschappij? Absoluut niet, de slachtoffers meer! Je zegt het zelf al: de bronnen wegnemen: de overconsumptie en de onnozelheid die beestjes iets te geven wat ze niet zelf hoeven vinden.

 2. Wat een slap geneuzel weer. De mens heeft de natuurlijke vijand van de duif weggejaagd, zorgt voor een overvloed aan eten en broedplaatsen dus explodeert de populatie. Dan zal de mens de rol van natuurlijke vijand moeten innemen. Die kooi is prima en anders afschieten.

    • Een Leids burger op

     Als ik schijt heeft niemand daar last van,
     Maar laat die duiven bij jou de boel maar onderschijten. Eens kijken of hij dan nog steeds zo duifvriendelijk blijft..

 3. CrocodileDundee op

  Bij Labruyere even een buks kopen en dan zelf afschieten. Mijn vroegere buurman voedde die ratten elke dag m.a.g. overlast, herrie in de dakgoot, schijt op ramen en kozijnen, schade.

  • Piet Pekelharing op

   Misschien is het een beter idee om alle buurmannen eens bewust te maken van de overlast die zij veroorzaken met het voeren van die onvogels? Als er niet zo verschrikkelijk veel voedsel voor die beesten zou zijn, zouden zij zich niet zo ongebreideld voortplanten.

   Ik mag trouwens aannemen dat u in de frase ”schijt op ramen” schijt als zelfstandig naamwoord bedoelt? ”Schijt op ramen” in een zin waar uw vroegere buurman het onderwerp is zou indien ”schijt” de persoonsvorm is betekenen dat uw vroegere buurman een wel heel erg onaangepast gedrag vertoont.

 4. Ome Koos is de terreur tegen duiven en meeuwen zat. Vogels hebben net zoveel recht om in onze stad te verkeren als de doorsnee Leidenaar, met uitzondering van de corpsballen die onze stad dag in dag uit terroriseren alleen al door hun aanwezigheid. De ondernemer die de duiven wil vangen en vervolgens voor het vuurpeloton wil brengen kan het beste met pek en veren uit onze vogelvriendelijke stad verwijderd worden. Dat is het vonnis van Ome Koos en daar moet hij het mee doen. Pleur op, om deze mooie woorden van Rutte te gebruiken. ‘Tieft op’ is meer het vocabulaire van Ome Koos. Tieft dus op met je duivenvallen!

  • Maarten de Spek op

   Sluit me aan bij deze dierenliefhebber. Ik ben geen voorstander van “willen wij meer of minder duiven en meeuwen in deze stad” gekakel in het Leidse. Meer, meer, meer natuur in deze stad! En minder, minder, minder asfalt en betonnen torens van Babylon. Pleur op! En ik maak maar gelijk van de gelegenheid gebruik om te melden dat dit uiteraard ook geldt voor de minister president onwaardige liberaal Mark Rutte en consorten in 2017! Haagse en Leidse meeuwen en duiven val het Glibberhof maar aan!

   • Hoe meer dierenliefhebbers hoe beter. En laten we wel wezen de duif en de meeuw woonden eerder in Leiden als de gemiddelde Leidenaar die de Kunstroute bezoekt. Wat dat betreft zijn ze vergelijkbaar met de van have en goed verdreven Palestijnen. Maar over dit semantische thema later.

    • Zullen we de Leidenaren dan maar in een paar nederzettingen pleuren. Wat overblijft laten we koloniseren door de gevleugelde vrienden.

 5. Maarten de Spek op

  Voor het slapen gaan nog even dit. Vogels zijn er bijna 150 miljoen jaar geleden geëvolueerd uit dino’s met vleugelachtige organen. De natuur ontwikkelde het calanda effect in de vleugelvorm, waardoor bij het vliegen een opwaartse kracht ontstaat. Meeuwen zijn kunstenaars bij het in de wind stilstaan en snel wegduiken en weer opstijgen. Maar duiven kunnen er ook wat van. Prachtige dieren. De eerste mens is (helaas) ontstaan uit de homo erectus die 1,9 miljoen jaar in de Riftvallei in Afrika leefde. Toen nog met een herseninhoud van ca. 800 cc, home sapiens sapiens heeft inmiddels 1300 cc grijze massa. Het “grijze” denkvermogen van de mens mag uniek zijn, zijn (zwarte) handelen is een andere zaak. In 150 jaar heeft de “denkende” mens de halve flora en fauna met veel succes uitgeroeid. En zich exponentieel voortgeplant tot 7000 miljoen zielen. Het gaat maar door en door en door zeker in een geliberaliseerde omgeving. “Willen wij meer of minder van deze mensen op de aardkloot??” De vogels hebben echter zeer kleine herseninhoud, maar met een zeer efficient en dicht vertakt ganglion stelsel. Daarom is het een zeer intelligente klasse van het dierenrijk met een geweldig aanpassingsvermogen. Ook in een verstedelijkte omgeving als Leiden. Als ik van die arrogante politici zie tweeten of facen over de “terreur” van de meeuw, dan denk in mijn streektaal “kiek naor oeself, doe normaol vet rund of val toch kapoet!”

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline