(Foto's: Reanne van Kleef).

Horeca kan gastvrijer voor blinden en slechtzienden

De Oogvereniging Leiden ging vrijdagmiddag in City Hall op blind date met wethouder Roos van Gelderen. Daar kreeg het personeel een speciale menukaart aangeboden met tips om horecagelegenheden beter toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Het uitdelen van de menukaarten gebeurde landelijk ter gelegenheid van Internationale Dag van de Witte Stok. Tijdens deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van een zelfstandig leven van mensen met een visuele beperking.

Uit eten gaan of iets drinken buiten de deur is een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Maar voor mensen met een visuele beperking is het vaak een hele onderneming. Het is bijvoorbeeld moeilijk om de weg in een restaurant te vinden, de menukaart te lezen of de aandacht van het personeel te vragen. Met een aantal eenvoudige maatregelen kan een café of restaurant ook gasten met een visuele beperking  zich welkom laten voelen. De Oogvereniging heeft deze tips op een rij gezet in een handzame menukaart.

In Leiden werd de menukaart overhandigd door Rik Wouters, voorzitter van de Oogvereniging in Leiden. Voor de gelegenheid was City Hall uitgekozen omdat daar al zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de omgang met visueel beperkten. “We komen hier wel vaker samen met de Oogvereniging”, zegt Wouters. “Ze denken altijd heel goed met ons mee en daarom wilden we ze op deze manier ook een beetje in het zonnetje zetten.”


Reanne van Kleef vroeg voorzitter Rik Wouters van Oogvereniging Leiden waar hij mee te maken krijgt tijdens een bezoek aan een restaurant.

Daphne Mulder legt uit dat het bij City Hall juist heel normaal is om aan de behoefte van de klant te denken. “Dat doen we ook als iemand bijvoorbeeld een voedselallergie heeft, dus waarom zouden we dat bij blinden of slechtzienden niet doen?” De kaart is volgens haar een goed initiatief. “Ik weet bijvoorbeeld al dat ik geen kaars bij ze op tafel moet zetten, maar we kunnen altijd nog wat leren.”


Daphne Mulder van City Hall vertelt wat zij in de bediening doen om mensen met een visuele beperking zo goed mogelijk te helpen.

Ook wethouder Roos van Gelderen is enthousiast over de actie. “Als gemeente is het onze taak om de stad toegankelijk te maken voor alle inwoners. Dus ook voor mensen met een visuele of andere beperking. Vaak is het wel zo dat wat voor de ene groep goed werk, voor de andere groep juist weer niet goed is. Daar moeten we dan een afweging in maken en een oplossing voor vinden. Maar ik vind de menukaart een heel leuk initiatief en ik ga met mijn collega wethouders kijken wat we hier verder mee kunnen.”


Reanne van Kleef sprak met wethouder Roos van Gelderen over de rol van de gemeente bij het toegankelijk maken van horecagelegenheden voor alle inwoners van de stad.

De Internationale Dag van de Witte Stok wordt jaarlijks gehouden op 15 oktober. Tijdens deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van een zelfstandig leven van mensen met een visuele beperking. De witte stok staat hiervoor symbool. Dit jaar is het thema ‘Aan tafel’ en worden de schijnwerpers op de horeca gericht. De Dag van de Witte Stok sluit hiermee aan bij de Week van de Toegankelijkheid die 3 tot en met 8 oktober plaats vond.

 

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×