Het Vrouwenkerkplein was een centrale plek voor de Pilgrim Fathers. Prima locatie dus voor een bezoekerscentrum als Leiden in 2020 het Pelgrimsjaar viert.

Boerhaave laat oog vallen op pand Kijkhuis

Directeur Dirk van Delft van Museum Boerhaave wil graag het pand tegenover het museum aankopen. Daar is nu nog het Kijkhuis Leiden gevestigd, maar dat opent als de bouw volgens planning verloopt medio 2019 een nieuw complex met vijf zalen aan de Lammermarkt. Direct naast de nieuwbouw van de Lakenhal.

Om die uitbreiding mogelijk te maken heeft Boerhaave al een aantal strategische partners op het oog. Zo zou het Leiden Bio Science Park er een brughoofd in de stad kunnen vestigen en is het gebouw ook perfect gelegen om als bezoekerscentrum en expositieruimte te dienen voor het Pelgrimsjaar dat Leiden in 2020 viert, samen met Engeland en Amerika.

Chris de waard in gesprek met directeur Dirk van Delft van Museum Boerhaave over het pand van het Kijkhuis Leiden.

Van Delft hoopt dat het pand dat bijna aan het Vrouwenkerkplein ligt een centrale rol kan spelen bij de viering van het Pelgrimsjaar. De Vrouwenkerk aan het plein was vroeger het domein van de Pilgrim Fathers die later met de Mayflower via Engeland naar Amerika zouden vertrekken. Enkele muurresten van de kerk zijn behouden en herinneren nog aan die tijd.

Artist impression nieuwe kijkhuisAls het Kijkhuis in 2019 de deuren opent in de nieuwbouw aan de Lammermarkt, wil Boerhaave het huidige pand van het kijkhuis inlijven. Bij voorkeur via een tijdelijke bestemming als bezoekerscentrum voor het Pelgrimsjaar.

Van Delft: “Als je het gebouw zou aanpassen om als Pilgrim Experience te dienen kan je vast rekening houden met een toekomstige functie voor Boerhaave. Het museum wil er graag lezingen gaan houden en ook educatieve activiteiten zouden er prima passen. Nu moet voor een avondactiviteit het hele museum open blijven en dat is duur en onhandig.

De plannen van Van Delft hebben vooral betrekking op de plek waar nu nog het Kijkhuis staat. Het gebouw kan aangepast worden, maar liever zou hij zien dat het werd vervangen door nieuwbouw die past in de omgeving. “Je zou er een architectonische daad moeten stellen en echt iets moois moeten neerzetten.”

Cultuur Leiden pilgrimjaar


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×