Leiden werkt al enkele jaren toe jaar het themajaar Mayflower 400 Leiden.

Maandag gratis DNA-test voor Pelgrim-afstammelingen

Aanstaande maandag organiseert genealogie-expert Tamura Jones in samenwerking met MyHeritage een grootschalig DNA-onderzoek naar Pelgrim afstammelingen in Leiden. Leiden staat dit jaar in het teken van de Pelgrims en herdenkt dat ze, na jaren in Leiden te hebben gewoond, in 1620 met het beroemde schip de Mayflower naar Amerika voeren.

Uniek Pelgrim Jaar project
Bij het Leiden Pelgrims project gaat het om Leidenaren die van de Pelgrims afstammen. De in Leiden wonende internationaal bekende genealoog Tamura Jones doet al ruim tien jaar onderzoek naar Leidse afstammelingen van de Pelgrims. Zijn onderzoek omvat vijftien generaties in meer dan 400 jaar (1575-2020). Inmiddels is het onderzoek zover gevorderd, dat hij levende afstammelingen heeft geïdentificeerd.

In samenwerking met MyHeritage organiseert hij Pelgrim DNA-Dagen waarop hij Pelgrim-afstammelingen een gratis DNA test aanbiedt. Doel is door analyse van de resultaten, interessante ontdekkingen over deze groep en hun voorouders te doen.

Mayflower Pelgrims: sterke historische band met Leiden
De Pelgrims kwamen uit Engeland naar Nederland om dat hun geloof hier getolereerd werd. Na een kort verblijf in Amsterdam kwamen ze in 1609 naar Leiden, om meer dan elf jaar te blijven. In 1620 vertrokken ze eerst naar Plymouth in Engeland, en vanaf daar met het schip de Mayflower naar Amerika. Daar zijn de Mayflower Pelgrims bekend geworden om de Mayflower Compact, een voorloper van de Amerikaanse grondwet, en ideeën die ze uit Nederland meenamen, zoals het burgerlijk huwelijk. Het Amerikaanse Thanksgiving heeft zelfs roots in de Leidse 3 Oktober viering.

Leidse afstammelingen
Het is nog steeds vrij onbekend dat er niet alleen Pelgrim afstammelingen in Amerika wonen, maar dat er ook Pelgrim afstammelingen in Leiden te vinden zijn. Moses Fletcher is één van Pelgrims die in 1620 op de Mayflower stapte. Hij
liet zijn kinderen in Leiden achter. Vandaag de dag vormen de afstammelingen van Moses Fletcher een unieke groep Mayflower afstammelingen, die in Leiden in plaats van Amerika woont. Een andere Pelgrim, James Chilton, heeft afstammelingen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Goeie Mie
De Leidse afstammelingen van deze Pelgrims heten geen Fletcher of Chilton. De huidige afstammelingen dragen typisch Leidse of Nederlandse namen. Bij het onderzoek naar afstammelingen heeft Jones ontdekt dat alle afstammelingen van de Leidse gifmengster ‘Goeie Mie” (1839-1915) – wiens echte naam Maria Catharina Swanenburg was – ook Mayflower afstammelingen zijn, via haar man Johannes van der Linden.

Eerste Pelgrim DNA-Dag op 6 januari
Op maandag 6 januari 2020 organiseert Jones samen met MyHeritage de eerste Pelgrim DNA-Dag van 2020. Afstammelingen en hun partners worden uitgenodigd om tussen twaalf uur ‘s middags en zeven uur ‘s avonds naar De Waag in Leiden te komen om deel te nemen aan het Leiden Pelgrims project, door ter plekke een gratis DNA-test te doen. De DNA test is gratis voor Pelgrim afstammelingen en hun partners. Ter plekke wordt de informatie vergeleken met de stamboom.

Afstammeling?
Jones geeft wat tips om te helpen ontdekken wieu van een Pelgrim afstamt: “U bent een afstammeling van Moses Fletcher als u zelf, uw moeder, een grootmoeder of enige eerdere Leidse voorouder Koet heet. Daar horen alle afstammelingen van Goeie Mie bij. U bent mogelijk een afstammeling van James Chilton als u zelf of één van uw Leidse voorouders Van Steenstraten heet.”

Over de Pelgrim DNA Dagen
De eerste Pelgrim DNA-Dag werd 25 april 2019, op Internationale DNA Dag, gehouden. Ook in 2020 zal de Internationale DNA Dag in Leiden gemarkeerd worden middels een Pelgrim DNA-Dag op zaterdag 25 april 2020. Blijf op de hoogte via @LeidenPilgrims op Twitter.

Leiden Maatschappij pilgrimjaar


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×