Maandag gratis DNA-test voor Pelgrim-afstammelingen

36

Aanstaande maandag organiseert genealogie-expert Tamura Jones in samenwerking met MyHeritage een grootschalig DNA-onderzoek naar Pelgrim afstammelingen in Leiden. Leiden staat dit jaar in het teken van de Pelgrims en herdenkt dat ze, na jaren in Leiden te hebben gewoond, in 1620 met het beroemde schip de Mayflower naar Amerika voeren.

Uniek Pelgrim Jaar project
Bij het Leiden Pelgrims project gaat het om Leidenaren die van de Pelgrims afstammen. De in Leiden wonende internationaal bekende genealoog Tamura Jones doet al ruim tien jaar onderzoek naar Leidse afstammelingen van de Pelgrims. Zijn onderzoek omvat vijftien generaties in meer dan 400 jaar (1575-2020). Inmiddels is het onderzoek zover gevorderd, dat hij levende afstammelingen heeft geïdentificeerd.

In samenwerking met MyHeritage organiseert hij Pelgrim DNA-Dagen waarop hij Pelgrim-afstammelingen een gratis DNA test aanbiedt. Doel is door analyse van de resultaten, interessante ontdekkingen over deze groep en hun voorouders te doen.

Mayflower Pelgrims: sterke historische band met Leiden
De Pelgrims kwamen uit Engeland naar Nederland om dat hun geloof hier getolereerd werd. Na een kort verblijf in Amsterdam kwamen ze in 1609 naar Leiden, om meer dan elf jaar te blijven. In 1620 vertrokken ze eerst naar Plymouth in Engeland, en vanaf daar met het schip de Mayflower naar Amerika. Daar zijn de Mayflower Pelgrims bekend geworden om de Mayflower Compact, een voorloper van de Amerikaanse grondwet, en ideeën die ze uit Nederland meenamen, zoals het burgerlijk huwelijk. Het Amerikaanse Thanksgiving heeft zelfs roots in de Leidse 3 Oktober viering.

Leidse afstammelingen
Het is nog steeds vrij onbekend dat er niet alleen Pelgrim afstammelingen in Amerika wonen, maar dat er ook Pelgrim afstammelingen in Leiden te vinden zijn. Moses Fletcher is één van Pelgrims die in 1620 op de Mayflower stapte. Hij
liet zijn kinderen in Leiden achter. Vandaag de dag vormen de afstammelingen van Moses Fletcher een unieke groep Mayflower afstammelingen, die in Leiden in plaats van Amerika woont. Een andere Pelgrim, James Chilton, heeft afstammelingen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Goeie Mie
De Leidse afstammelingen van deze Pelgrims heten geen Fletcher of Chilton. De huidige afstammelingen dragen typisch Leidse of Nederlandse namen. Bij het onderzoek naar afstammelingen heeft Jones ontdekt dat alle afstammelingen van de Leidse gifmengster ‘Goeie Mie” (1839-1915) – wiens echte naam Maria Catharina Swanenburg was – ook Mayflower afstammelingen zijn, via haar man Johannes van der Linden.

Eerste Pelgrim DNA-Dag op 6 januari
Op maandag 6 januari 2020 organiseert Jones samen met MyHeritage de eerste Pelgrim DNA-Dag van 2020. Afstammelingen en hun partners worden uitgenodigd om tussen twaalf uur ‘s middags en zeven uur ‘s avonds naar De Waag in Leiden te komen om deel te nemen aan het Leiden Pelgrims project, door ter plekke een gratis DNA-test te doen. De DNA test is gratis voor Pelgrim afstammelingen en hun partners. Ter plekke wordt de informatie vergeleken met de stamboom.

Afstammeling?
Jones geeft wat tips om te helpen ontdekken wieu van een Pelgrim afstamt: “U bent een afstammeling van Moses Fletcher als u zelf, uw moeder, een grootmoeder of enige eerdere Leidse voorouder Koet heet. Daar horen alle afstammelingen van Goeie Mie bij. U bent mogelijk een afstammeling van James Chilton als u zelf of één van uw Leidse voorouders Van Steenstraten heet.”

Over de Pelgrim DNA Dagen
De eerste Pelgrim DNA-Dag werd 25 april 2019, op Internationale DNA Dag, gehouden. Ook in 2020 zal de Internationale DNA Dag in Leiden gemarkeerd worden middels een Pelgrim DNA-Dag op zaterdag 25 april 2020. Blijf op de hoogte via @LeidenPilgrims op Twitter.

Delen

36 reacties

 1. Margreet Stol

  Als je wil dat je hele familietak zonder enige vorm van inspraak postuum gedoopt wordt door de mormonen, dan moet je vooral met MyHeritage in zee gaan. Komt je DNA ook meteen bij de big pharma terecht. jouw genetische code op straat.

  • U haalt een aantal bedrijven door elkaar. MyHeritage geeft geen data aan de mormonen, dat is FamilySearch – die website is van de mormonen. Het is 23AndMe die je data aan big pharma geeft, MyHeritage deelt je DNA data niet.

  • Raymond De Groot

   En verzekeringsmaatschappijen die zijn verplicht iedereen toe te laten ook al heb je een genetisch hoger risico op een bepaalde ziekte maar dat kan in diverse gevallen een naar staartje krijgen bijvoorbeeld als een bloedverwant in een ander land waar dit niet geldt een verzekering wil afsluiten en dan wordt geweigerd of een hele hoge premie moet betalen.

  • Raymond De Groot

   “big pharma” willen trouwens ook niet dat je met 1 medicijn gelijk beter bent liever een “lifetime”-klant van pilletjes en zalfjes tegen de bijverschijnselen(!) van je genetische aanleg voor een bepaalde ziekte. En je verleende data is nou net heel mooi om je bijvoorbeeld rechtstreeks online te targetten voor deze shit zo van: “hee ja misschien moet ik dat eens proberen want ik ben inderdaad vaak moe of heb gewrichtspijntjes zoals die reclame schetst”….Ik bedenk me nog iets wat misschien vergezocht is maar stel dat een psycho denkt: hee ik ga werken bij myheritage dan kan ik gewoon allemaal DNA meenemen en dan wordt iemand anders voor mijn delicten opgepakt. In de psychologie is het al bekend dat dat soort types worden aangetrokken en werk maken van dat soort mogelijkheden, zelfs bij minder zware criminaliteit zoals een oplichter die juist een naïever persoon pakt zoals bijvoorbeeld een licht dementerende bejaarde. Ook al is die kans klein, laten we er toch maar niet naïef over de mogelijke nadelen doen en gewoon dat helemaal maar uitsluiten.

 2. Ritardo de Prie op

  De kans bestaat ook dat je er op deze manier achter komt dat je van de melkboer bent.

 3. Stefan Glasbergen op

  Een wat vreemd bericht. De veronderstelde verwantschap tussen het gezin van Goeie Mie en Mozes Fletcher werd al in 1992 beschreven door W.F. van Zegveld in een artikel onder de naam ‘De Pilgrim-afstamming van het gezin van Goeie Mie’ in Genealogische bijdragen Leiden en omgeving (Voorschoten 1992). Het was dus niet Jones die de verwantschap tussen Fletcher en Van der Linden ‘ontdekte’: Van Zegveld kwam bijna dertig jaar geleden al met dit verhaal. Ook de dubbele verwantschap tussen Leonard (Goeie Mie’s jongste zoon) werd al door Van Zegveld beschreven. Het is bijzonder dat Jones deze publicatie gemist heeft. Het bewuste artikel van Zegveld is in de studiezaal van Erfgoed Leiden te raadplegen en is via de zoekfunctie op hun website vrij eenvoudig te vinden. Jones doet naar eigen zeggen al tien jaar onderzoek in ditzelfde archief….

  In oktober 2019 heb ik een biografie over het leven van Goeie Mie gepubliceerd (‘Goeie Mie, biografie van een seriemoordenares’, uitgegeven door PrimaveraPers). Hierin heb ik de relatie tussen het gezin van Mie en de Pilgrim Fathers beschreven, met daarbij een heldere verwijzing naar het werk van Van Zegveld, waar ik me op gebaseerd heb. Ook via deze moderne publicatie had Jones zich er dus van op de hoogte kunnen stellen dat hij niets nieuws heeft ontdekt.

  Inhoudelijk valt er overigens wel het een en ander op te merken over de verwantschap tussen Pilgrim Mozes Fletcher en Johannes van der Linden. De overgrootvader van Johannes van der Linden trouwde in 1776 met Helena van Tol. Haar grootmoeder was een Koet; die stamt in rechte lijn van een dochter van Mozes Fletcher af. Het gaat dus om een aangetrouwde verwantschap, die zich door verschillende families heen beweegt, soms in mannelijke lijn, dan weer in een vrouwelijke lijn…. Mijn indruk is daarom dat deze hele veronderstelde verwantschap bijzonder ver gezocht is. Onder verwanten verstaat men normaliter toch vooral mensen die in een directe lijn van iemand afstammen.

 4. Marianne Blaas op

  Mooi stukje spam Stefan. 1. Verwijzing naar blaadje uit 1992 waar niemand van gehoord heeft.
  2. Plug van eigen boek als ‘heldere’ en ‘moderne publicatie’ die iedereen gelezen zou moet hebben. Wel eerst betalen. 3. Afgerond met ‘veronderstelde verwantschap’ zichzelf tegensprekend warverhaal.

  • Ritardo de Prie op

   Nee Marianne, zo ziet het eruit als iemand eens de moeite neemt om serieus commentaar te geven op een nieuwsbericht in plaats van maar wat te roeptoeteren. Gebeurde dat maar vaker.

 5. Anja van der Swart-Homberg

  In juli 2018 via mijn dochter Amanda van der Swart benaderd door #TamuraJones dat wij zouden afstammen van Moses Fletcher. Heel
  Stamboom opgestuurd gekregen en een mail waarin hij aankondigde in 2020 een soort bijeenkomst met de nazaten die in Leiden wonen te willen organiseren 🙈. Ben benieuwd of we het nog doorgaat en we een uitnodiging krijgen😀

 6. Als je naar eigen zeggen al tien jaar onderzoek doet naar een onderwerp, zou je toch gehoord moeten hebben van de belangrijke publicaties op dat onderwerp. Heeft Tamura Jones gedurende tien jaar tijd deze publicatie gemist, of heeft hij hem niet geciteerd? Het is in ieder geval niet erg zorgvuldig. Dat Marianne Blaas niet van de publicatie uit 1992 gehoord heeft, betekent niet dat Tamura Jones er niet van gehoord zou moeten hebben. Hij schrijft immers over het onderwerp.

 7. Fred Lindemans op

  meneer glasbergen, als ik je chaotisch babbel goed snap, zeg jij dus dat johannes van der linden NIET van mozes fletcher afstamd?
  kun je dat bewijzen?

   • Ritardo. Glasbergen claimt dat er GEEN sprake van afstamming zou zijn. Zegveld is het juist met Jones eens: WEL afstamming.

    • Ritardo de Prie op

     Klopt, maar dan is het de kwestie hoe direct/indirect de afstamming is. Overigens vind ik het allemaal niet zo bijzonder en ben ik het met Glasbergen eens dat het vergezocht is, wat heb je nu eigenlijk aan die informatie? We stammen allemaal af van Dzjenghis Khan.

     • Een Leids burger op

      Kun je dat bewijzen en dat de Prie(Du Prie) daar ook van zou afstammen? 🙂
      Het heeft mij altijd verwonderd hoe mensen niet in rechte mannelijke lijn maar via via toch graag van een beroemd persoon willen afstammen.

     • Stefan Glasbergen op

      Petra, Johannes van der Linden stamt, zowel in mannelijke als in vrouwelijke lijn, niet direct van Mozes Fletcher af. Dat laat de publicatie van Van Zegveld duidelijk zien. Jones heeft precies dezelfde stamboom op zijn website gezet (https://www.tamurajones.net/GoeieMie.xhtml). Iedereen is het er dus over eens dat er van directe afstamming geen sprake is.

      Via allerlei huwelijken is Johannes van der Linden uiteindelijk wel te koppelen aan de familie Koet. Die familie stamt (in vrouwelijke lijn) wel direct af van Mozes Fletcher. Persoonlijk vind ik dat vergezocht. Op die manier kan je via wat gepuzzel uiteindelijk half Leiden wel aan Fletcher koppelen.

      Ook als je het Nederlands recht volgt (van belang bijvoorbeeld voor de verdeling van erfenissen) is Johannes van der Linden geen verwant van Mozes Fletcher. Om bloedverwant te kunnen zijn moet er sprake zijn van een directe afstamming, daar is hier geen sprake van. Ook van aanverwantschap is geen sprake.

     • Verbaasde Lezer op

      meneer stefan glasbergen vind het heel moeilijk zijn ongelijk toe te geven? Zowel Zegveld als Jones documenteren een directe lijn naar Moses Fletcher. Niet ‘via allerlei huwelijken’, maar een directe lijn. Iedereen is het er dus over eens dat er overduidelijk sprake van directe afstamming is. Met blijven roeptoeteren dat ‘Johannes van der Linden geen verwant van Mozes Fletcher is’ zet je jezelf te kijk als iemand die zijn ongelijk niet kan toegeven.

  • De nog verbaasdere lezer op

   De ‘verbaasde lezer’ zet zichzelf wel erg te kijk als iemand die het verschil tussen direct en indirect niet zo goed snapt. Je vraagt je af of hij uberhaupt de moeite heeft genomen de betreffende stamboom te bekijken. Of doet hij alleen maar aan vervelend reaguren in het midden van de nacht?

   • meneer glasbergen de nog verbaasdere lezer zet zichzelf wel heeel erg te kijk als iemand die moeite heeft toe te geven dat hij ongelijk heeft.Hij snapt het verschil tussen direct en indirect niet, en roeptoetert dat anderen het niet snappen. Je vraagt je af of hij uberhaupt de moeite heeft genomen de betreffende stamboom te bekijken. Of doet hij alleen maar vervelend reageren vroeg in de ochtend? Commentaar vervuilen, gewoon omdat het kan…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline