Afbeelding van het aquaduct bij de Veenwatering dat Leiden wil verbreden.

Leiden heeft zes miljoen extra voor betere inpassing RijnlandRoute

De gemeente Leiden heeft maximaal zes miljoen extra over voor een verbeterde inpassing van de RijnlandRoute. Het college schrijft dat in een conceptbrief aan de provincie die eerst nog door de Leidse gemeenteraad moet worden vastgesteld.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk over de zes miljoen Leidse euro’s extra voor de RijnlandRoute.

Het geld zou moeten gaan naar het verlengen van het aquaduct bij de Veenwatering. De RijnlandRoute komt daar het dichtst bij de woningen van de Stevenshof dus is daar de meeste winst te behalen, zo oordeelt het college dat een verlenging van 40 meter voorstelt aan beide zijden van het aquaduct. De verlenging kost circa zes miljoen, Leiden wil daarvan de helft betalen.

Mochten de aanpassingen bij het aquaduct onverhoopt niet gerealiseerd kunnen worden dan wil Leiden een soortgelijk bedrag beschikbaar stellen voor de tweede keus van het college. Dat is het aanbrengen van horizontale geluidsschermen op de verdiept aangelegde weg in de polder bij de Stevenshof.

Alle andere verbetervoorstellen vallen daardoor zoals het zich nu laat aanzien af. Ze zijn veel te duur en daardoor niet haalbaar. Toch heeft Leiden ook nog drie miljoen extra over als bijdrage aan een onderlangs aangelegde aansluiting   van de RijnlandRoute op de A4. Dat kost tien tot twaalf miljoen euro en de Leidse bijdrage van drie miljoen is daardoor te laag volgens de eisen van de provincie die wil dat grondgebonden gemeenten minstens de helft meebetalen aan het realiseren van extra inpassingswensen.

Leiden hoopt echter dat ook de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten mee willen betalen en mogelijk ook de Metropoolregio Den Haag Rotterdam, waardoor alsnog kan worden voldaan aan die cofinancieringseis.

 

Advertentie

Leiden Politiek RijnlandRoute


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×