Wintertijd, de Nobelprijs, wetenschap in Canada en keizer Constantijn

 

SCIENCE-071-logoEen nieuwe week vol met wetenschap. Diederik Burgersdijk schreef het boek: De Macht van de Traditie, Lieuwe van Slooten ging bij hem langs. Daarnaast spraken we  met natuurkundige Sense Jan van der Molen over de Nobelprijs voor de scheikunde. Ook was er aandacht voor de wintertijd, een reportage over de wetenschap in Canada en natuurlijk het wetenschapsnieuws. Genoeg om terug te luisteren.

 

Dít jaar is Nederland weer een Nobelprijs rijker. Ben Feringa kreeg begin deze maand te horen dat hij een van de drie onderzoekers is die dit jaar met de Nobelprijs voor de scheikunde is gehonoreerd. De prijs is voor de bijzondere moleculen die Feringa heeft ontwikkeld. Natuurkundige Sense Jan van de Molen heeft met Feringa samengewerkt in Groningen.

Aankomende zondag is het weer zover: de wintertijd gaat in en dat betekent dat we weer een uurtje langer mogen slapen. Wij spraken met Neurofysioloog Joke Meijer waarom we eigenlijk winter- en zomertijd hebben en belangrijker nog, wat dit eigenlijk met onze hersenen doet.

De Macht van de Traditie, zo heet het boek van classicus Diederik Burgersdijk. In hoeverre lijken de romeinse keizers Constantijn en Augustus op elkaar in hun wijze van regeren? Wat zijn verschillen en wat zijn de overeenkomsten? Wat is de macht van de traditie?

 

Wetenschap is voor een groot deel internationaal. Dat blijkt wel als we kijken naar de onderzoekers aan de Leidse Universiteit, die uit alle windstreken afkomstig zijn. Maar hoe gaat het er op andere plekken in de wereld aan toe? Is wetenschap wel zo internationaal als we denken? Daarover gaat het deze hele maand, in vier reportages van onze redacteuren in Canada en Rusland. Deze week: Na twee weken Rusland vanavond de eerste aflevering van redacteur Rosa Rupert vanuit Montreal, Canada.

De mislukte Marslanding, of toch niet, vleermuizen met een warme winterslaap en Neanderthalers die ook groente bij hun vlees aten. Het was weer een week vol wetenschapsnieuws.

 

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×