(Foto: Buro JP).

Leiden start met topklassen voor jonge statushouders

Leiden is maandag gestart met twee topklassen voor vierentwintig jonge statushouders. Binnen twee jaar kunnen zij doorstromen naar een vervolgopleiding met studiefinanciering. De jongeren gaan gezamenlijk een intensief inburgeringsprogramma volgen, gericht op hun toekomstige studie.

Het programma bestaat uit taallessen, studiebegeleiding, huiswerkbegeleiding, zo nodig de vakken Engels en rekenen, en uiteindelijk ook begeleiding naar een bijbaan. Daarnaast is er ruimte vrijgemaakt om jongeren zelfstandig te laten leren en werken. Regelmatig wordt er met de jongeren een voortgangsgesprek gehouden.

De jonge statushouders die aan dit traject gaan beginnen en net uit het AZC komen, zijn na gesprekken met de scholingsmedewerker van project JAS en Vluchtelingenwerk toegelaten tot dit programma op basis van hun diploma’s en ambities.

In het gehele traject is er extra aandacht voor het begeleiden en stimuleren van de jongeren. In samenwerking met inburgeringsinstituut Delken & Boot en Vluchtelingenwerk is er een intensief programma ontwikkeld en worden er een aantal activiteiten speciaal voor de Topklas georganiseerd.

Er zijn twee verschillende topklassen opgericht. Topklas 1 is gericht op het behalen van staatsexamen 1 en doorstromen naar het mbo. Topklas 2 is gericht op het behalen van staatsexamen 2 en doorstromen naar het hbo of de universiteit.

De jonge statushouders die aan een opleiding beginnen worden gehuisvest in studentenwoningen van DUO. De voorwaarde voor huisvesting in deze woningen is dat de bewoner binnen 2 jaar aan een vervolgopleiding begint, dit kan MBO, HBO of WO zijn.

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×