Uitbreiding betaald parkeren naar extra wijken

37

Vanaf vandaag moet ook in een groot aantal wijken ten westen en noorden van het centrum betaald worden voor parkeren. In het Houtkwartier, de Raadsherenbuurt, de Vogelwijk, de Lage Mors, De Bockhorst, Transvaal III, het Haagwegkwartier, de Gasthuiswijk, Cronestein / Fruitbuurt en de Lammenschansdriehoek, inclusief delen van Kanaalweg en Lammenschansweg, plus de bedrijventerreinen Rooseveltstraat en Trekvliet zijn vandaag de parkeerautomaten aangezet.

Bezoekers in deze wijken – zone B2 op het kaartje – betalen de eerste twee uur een tarief van 0,10 euro per uur, daarna is het parkeertarief twee euro per uur. Het dubbeltjestarief gaat voor het eerst in, en geldt alleen in zone B2. Bovendien geldt in zone B2 zowel op zaterdag als zondag vrij parkeren. Dit verschilt van zone B1 en zone A.

In zone B2 geldt betaald parkeren van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 19.30 uur. Als er geen vergunning, parkeerkaartje, bezoekerskraskaart of aanmelding mobiel parkeren is dan loopt de parkeerder het risico op een boete van 62 euro. Bij de parkeercontroles wordt ook gehandhaafd op andere overtredingen. Zo levert parkeren op de stoep bijvoorbeeld een boete op van 99,90 euro.

Op onderstaand kaartje staan de tijden en tarieven van de parkeerzones vermeld.

betaaldparkeren

Delen

37 reacties

 1. Will Heineman

  Als ze die berg geld wat ze daar mee binnen halen iets nuttigs mee doen bijvoorbeeld de stoep in de tesselschadestraat repareren.
  Niet zo slecht als de morsweg.

 2. Slimme jongen op

  In Voorschoten, Leiderdorp Baanderij, Rijneke Boulevard Zoeterwoude, Leidsche Hage Leidschendam, Wassenaar centrum kun je gratis parkeren of met blauwe schijf. Lekker rustig op je gemakje winkelen… Dag Leiden!

 3. En dan maar klagen dat het zo slecht gaat met het winkelbestand in Leiden. Iedereen gaat naar de omliggende steden om te winkelen.

 4. Maan Brok

  Komt de gemeente raad wel op terug als de inkomsten terug lopen door leegstand van winkels (minder huur/ozb) en afnemende bezoekers aantallen (wordt er minder geparkeerd) 🙂

 5. Dat doe ik ook.
  Lekker shoppen in Leiderdorp perfect daar.
  En het belangrijkste gratis parkeren.
  Succes allemaal in leiden.

  • Dat is de smoes die de gemeente ervoor verzonnen heeft. In -wat nu zone B1 heet- kwamen ze met zo’n zelfde verhaal. In Noord zijn tellingen gehouden, waar uit kwam dat de autobezetting alleen 100 % was, als er een feestje was in de straat. Daarna nog eens een enquete waarbij de bewoners “Nee” zeiden tegen betaald parkeren. Maar een jaar later hebben we ‘gewoon’ een vergunning e.d. in onze maag gesplitst gekregen.

 6. Ryanne Ammerlaan

  Achterlijk.. Ik en klasgenoten mogen niet eens meer op het schoolplein parkeren (Vondellaan). Er zit zelfs een slagboom op. Een dagje naar school gaan kost nu zo €12 per dag. Nee dat motiveert ook niet bepaald 😉

  • Als je als scholier een auto kan bekostigen dan kan dat vast ook voor parkeerkosten geregeld worden. Anders heb je een gratis alternatief. De fiets!

   • Ryanne kan niet rekenen. De eerste 2 uren betaal je … 0,10 cent per uur. Daarna een euro per uur. Wat een gezeur en gezeik op deze website, alsof onbetaald parkeren een soort van verworven recht is. De buurt rondom de Vondellaan zit niet te wachten op scholieren die met de auto naar school komen. De vele klagers en zeurders op deze website vergeten dat de inwoners van de meeste wijken zelf hebben aangegeven voorstander van betaald parkeren te zijn. In diverse wijken was die score bijna 100% vóór betaald parkeren. De reden: al die verwende typetjes die denken dat ze overal hun autootje gratis kunnen parkeren en te lui zijn om met fiets of OV te komen, dan wel hun auto in een wijk neerknallen en met de vouwfiets naar hun werk gaan. In deze wijken zag je rond de zomer ook de vele kampeerwagens gestald worden, soms wekenlang. Heel goed dat dit wordt aangepakt. Gelukkig kun je bij diverse winkelcentra nog altijd gratis parkeren in de blauwe zones.

    • Slimme jongen op

     Wat een voorrecht om te mogen betalen om te kunnen parkeren….. Ook als je eens naar een ziekenhuis moet, hetzij voor jezelf of op bezoek. Vroeger gewoon gratis, nu is de grond verkocht aan Q-park of een andere jongen die slim en vlug geld wil verdienen. En de patiënten die hebben geen keus. Lopen de onderzoeken wat uit, dan is het gelijk kassa! Nee tuinman, de wijken tot aan de Churchilllaan waar het nu wordt ingevoerd hebben en hadden geen problemen. Zeker niet als het gaat om parkeren voor mensen die het centrum willen bezoeken. En de bewoners van die wijken blijven daar gewoon wonen met hun 1, 2, of 3 auto’s. En wat was er mis met de gratis blauwe zones? Sterker nog: nu kan ik als bewoner van Leiden bijvoorbeeld mijn auto gewoon weer de hele dag parkeren bij station Lammenschans hetgeen niet kon toen het nog blauwe zone was. Maar het is zoals in heel Nederland gewoon een kwestie van meer geld binnenhalen. Ander voorbeeld: Nationaal Park De Hoge Veluwe, ingang Schaarsbergen, een grasveldje waar je altijd gratis kon parkeren. Nu staat er een slagboom en mag je betalen. Niks geen probleem, maar toch betalen. Wat een voorrecht!

     • Slimme Jongen is een Domme Jongen. In diverse wijken waren grote problemen en vroegen de bewoners zelf jarenlang om regulerende maatregelen. Denk aan de Bockhorst, Transvaal 1, Transvaal 2 en zo nog wat wijken en buurten. Die 57 euro per jaar voor een vergunning is ongeveer een euro-plus-nog-iets per week en je kunt ermee in alle B-wijken parkeren. Op zaterdag en zondag blijft het parkeren gratis, dus waarom al dat gezeur? Kom je voor de koopavond: ’s avonds is het parkeren gratis en dat is goedkoper dan met de auto naar Zoetermeer rijden.
      Wat mij betreft is er ook niks mis met blauwe zones. En ach, ach, wat erg dat u nu moet betalen voor het parkeren op een grasveldje bij de Hoge Veluwe. Huilie huilie, zeikie zeikie klagie klagie: wat bent u zielig.

     • Vermoedelijk is onze “TuinZwam” een gemeentelijke plantsoen medewerker die salarisverhoging wil. Vandaar dat hij op last van zijn baas graag pro betaald parkeren propaganda inspreekt om deze gemeente in te dekken. Deze ordinaire belastingverhoging dient om de toekomstige tekorten van de ambitieuze bouw- en beton van dit neoliberale college alvast te compenseren. Met onze hobbyende lichtgewicht wh aan het hoofd kunnen we weer lachend terugkijken naar de oorspronkelijke uitgangspunten van de ontroestende Draaikonten in 1966. Leidenaren worden stukje bij beetje steeds verder uitgebuit door onze liberale regenten.

    • Slimme jongen op

     Tuinman, u hoeft het natuurlijk niet met mij eens te zijn. Maar jammer dat u het i.p.v. over de inhoud zo in het persoonlijke trekt in uw reactie naar mij toe (dom, zeikie, huilie). Maar goed, dat zal er anno 2016 wel bij horen… Ik neem maar een andere tuinman voor mijn tuintje 😉

     • Over het parkeren bij het LUMC: u begrijpt toch wel dat het bouwen van zo’n parkeergarage vele miljoenen kost? U begrijpt toch ook wel dat als je het parkeren er gratis maakt, er honderden automobilisten misbruik van gaan maken?

     • De Tuinman wordt verdrietig van de fossiele asfaltverslaafde neoliberale autolobbyisten als Michiel die overal gratis parkeren willen en het invoeren van parkeervergunningen als “uitbuiting” betitelen. Een typische PVVD reactie.

 7. Ene heer Einstein en Kamerlingh lopen te ijsberen over e=mc2 op de Zoeterwoudse Singel, zegt Kamerlingh ineens: “Verdomde betaald parkeren in deze onderkoelde kl*te stad, ik doe hier cryo ontdekkingen voor Leiden, ik ben sociaal en richt de LIS op, ik bouw een laboratorium aan de Steenschuur en krijg deze stank als dank. Ik eis een gratis parkeerplaats voor mijn oude Ford”. “Nou” zegt Albert, “geen probleem voor mij hoor, ik parkeer gewoon overal met de lichtsnelheid en dan gaat de tijd zelfs achteruit. Dus als de parkeerwachter komt is mijn auto er nog niet.” “Oke”, zegt Kamerlingh, “de volgende keer rijd ik met jou mee en worden we worden ook een dagje jonger nog.”

 8. Dus nu ook betaald parkeren in de parkeergarage van de Vijf Meilaan? Ben benieuwd wat dat doet voor het aantal bezoekers. Los van de kosten in de eerste twee uur vind ik het nogal een gedoe voor die 20 cent.

  • Rutger: het parkeren is er gratis, zie de website parkeerlijn.nl/parkeren/leiden/parkeergarage-luifelbaan/ en ook de parkeergarage van AH is gratis: ah.nl/winkel/albert-heijn/Leiden/Bevrijdingsplein/1649

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline