(Foto: Buro JP).

Sliert van ledlampjes leidt fietsers naar groen licht

Fietsers die vanaf de Klokpoort de Langegracht op willen rijden, weten sinds enige tijd precies hoe hard ze moeten trappen om het groene licht te halen. Veel fietsers herkennen het volgende misschien wel: het verkeerslicht staat op groen en je moet snel beslissen of je voluit op de trappers gaat of rustig blijft rijden omdat het licht waarschijnlijk toch zo op rood gaat.

In de Klokpoort is deze ergernis verleden tijd. Als het verkeerslicht op groen staat en er komt een fietser aan, gaan de ledjes in de stoeprand aan. De groene lichtjes gaan vervolgens vanuit de aanrijdende richting een voor een uit. Is de laatste uit, dan springt het verkeerslicht op rood. Haasten hoeft niet meer, want de fietsers worden als het ware begeleid door een groen lint van lichtjes. Zo kunnen fietsers rustig op het groene licht af rijden.

De groene ledverlichting is afgelopen zomer in de trottoirband naast de fietsstrook aangebracht. De lampjes worden geactiveerd als een fietser 30 meter voor het groene verkeerslicht is en de oversteek nog kan halen. Leiden is een van de eerste gemeenten in Nederland die op deze manier proberen het fietsen te veraangenamen.

Met deze en andere maatregelen wil de gemeente het fietsen in Leiden stimuleren. Onder het motto ‘Flink fietsen’ worden er allerlei maatregelen genomen. Zo worden er nieuwe snelfietsroutes en recreatieve routes aangelegd, de hoofdroutes naar en in het centrum worden verbeterd, de belangrijkste fietsongevallenlocaties worden aangepast en de fietsparkeervoorzieningen in worden uitgebreid. Alle informatie staat op www.leiden.nl/fietsen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×