De Teldersschool wacht op nieuwbouw en daardoor ook het Leonardo College dat nieuwbouw krijgt op de plek van de huidige Teldersschool. (Archieffoto: Chris de Waard).

Miljoenentekort voor onderwijshuisvesting dreigt

De gemeente Leiden komt miljoenen euro’s tekort voor de onderwijshuisvesting. Projecten stagneren doordat aanbestedingen mislukken. De oplossing moet in principe komen van de rijksoverheid, maar Leiden wil zelf ook wel een duit in het zakje doen.

Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Aad van der Luit over de tekorten op onderwijshuisvesting.

 

Voor de bouw van onderwijsgebouwen geldt een achterhaald normbedrag van 1250 euro per vierkante meter. De markt is aangetrokken en dus is er geen bouwer te vinden die voor dat bedrag aan de slag gaat. Volgens D66-raadslid Aad van der Luit rekenen marktpartijen inmiddels met zo’n 1750 euro per vierkante meter. Leiden steekt uit eigen middelen al extra geld in de onderwijshuisvesting, maar ook dan moeten er nog steeds honderden euro’s per vierkante meter bij.

Chris de Waard in gesprek met PvdA-duoraadslid Martijn Otten over de tekorten op onderwijshuisvesting.

 

De PvdA wil nu een reserve van twee miljoen euro die Leiden nog op de plank heeft liggen aanwenden om in elk geval de problemen voor de nieuwbouw van de Teldersschool en topsportschool Leonardo op te lossen. Daar ligt namelijk ook een relatie met de bouw van een nieuwe topsporthal en verder uitstel heeft ook consequenties voor die nieuwe hal die de verouderde Vijf Meihal moet gaan vervangen.

Chris de Waard in gesprek met D66-wethouder Paul Dirkse (onderwijs en sport) over de tekorten op onderwijshuisvesting.

 

Wethouder Paul Dirkse (sport en onderwijs) wil wel kijken of de miljoenen hier kunnen worden ingezet, maar waarschuwt ook dat er nog meer projecten op de rol staan binnen het Leidse onderwijs. Hij gaat kijken wat er mogelijk is. De PvdA Leiden komt bij de vaststelling van de begroting met een voorstel om de reserve nu in te zetten.

Leiden Onderwijs Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×